Breathing and Exchange of Gases AIIMS Solved Questions

Breathing and Exchange of Gases AIIMS Solved Questions focused on cycle of exchange of oxygen from the atmosphere with carbon dioxide delivered by the cells is named as breathing. It is otherwise called respiration.

Breathing and Exchange of Gases AIIMS Solved Questions PDF Download

1. Pneumotaxic centre which can moderate the functions of the respiratory rhythm centre is present at ____________

  • Pons
  • Spinal cord
  • Left hemisphere
  • Thalamus

Answer: Pons

2. Which of the following is the cofactor of carbonic anhydrase?

  • Zn
  • Fe
  • Mg
  • Cu

Answer: Zn

3. Breathing rate in human is controlled by _____________

  • Medulla oblongata
  • Cerebellum
  • Hypothalamus
  • Thalamus

Answer: Medulla oblongata

4. Humans breathe by negative pressure.

  • True
  • False

Answer: True

5. The primary stimulus for respiratory centre is ___________

  • Carbon dioxide and hydrogen ions
  • Oxygen gas level in blood
  • Oxygen gas level in hemoglobin
  • Conscious feeling for need of oxygen

Answer: Carbon dioxide and hydrogen ions

6. The respiratory centre sends out nerve impulses to __________

  • Control center in brain
  • Diaphragm and rib cage
  • Carotid and aortic bodies
  • Muscles of the body that regulate the use of oxygen

Answer: Diaphragm and rib cage

7. Emphysema is a ______________

  • Neural disease
  • Digestive disorder
  • Pulmonary disease
  • Renal disease

Answer: Pulmonary disease

8. Congestion of lungs in one of the main symptoms in ________

  • Heart failure
  • Angina
  • Hypotension
  • Atherosclerosis

Answer: Atherosclerosis

9. SARS is ________

  • An acute form of asthma
  • Caused by variant of Corona virus
  • Caused by a variant of Pneumococcus pneumoniae
  • Affects non vegetarians faster

Answer: Caused by variant of Corona virus

10. Alveoli become enlarged and damaged with reduced surface area in heavy smokers. This condition is called ___________

  • Emphysema
  • Silicosis
  • Asthma
  • Bronchitis

Answer: Emphysema

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments