Breathing and Exchange of Gases Class 11 questions and answers

Breathing and Exchange of Gases Class 11 questions and answers focused on cycle of exchange of oxygen from the atmosphere with carbon dioxide delivered by the cells is named as breathing. It is otherwise called respiration.

Breathing and Exchange of Gases Class 11 questions and answers PDF Download

1. _________ acts as air conditioners.

  • Nasal chambers
  • Larynx
  • Pharynx
  • Lungs

Answer: Nasal chambers

2. Finest branches of bronchial intercom are bronchioles.

  • True
  • False

Answer: False

3. What is the function of trachea?

  • Filters air we breathe
  • Releases air out of the body
  • Carries air to lungs
  • Exchange of gas

Answer: Filters air we breathe

4. The trachea leads to the ________

  • Pulmonary vessels
  • Esophagus
  • Bronchi
  • Bronchioles

Answer: Bronchi

5. Hyaline cartilage has a primary function of ______________

  • Protect thyroid
  • Increase the surface area
  • Support trachea
  • Connect conchae

Answer: Support trachea

6. Which of the following does not belong to conducting portion of the respiratory system?

  • Nose
  • Pharynx
  • Alveoli
  • Bronchioles

Answer: Alveoli

7. The structure which closes of larynx is _________

  • Epiglottis
  • Vocal cords
  • Adam’s apple
  • Glottis

Answer: Epiglottis

8. Oxygen is carried by __________

  • Platelets
  • Leucocytes
  • Erythrocytes
  • Monocytes

Answer: Erythrocytes

9. In glycolysis during oxidation electrons are removed by __________

  • NAD+
  • ATP
  • Molecular oxygen
  • Glyceraldehyde-3-phoshate

Answer: NAD+

10. RQ of fat is ____________

  • one
  • more than one
  • less than one
  • infinity

Answer: less than one

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments