Breathing and Exchange of Gases JIPMER Solved Questions

Breathing and Exchange of Gases JIPMER Solved Questions focused on cycle of exchange of oxygen from the atmosphere with carbon dioxide delivered by the cells is named as breathing. It is otherwise called respiration.

Breathing and Exchange of Gases JIPMER Solved Questions PDF Download

1. Flattening of alveola ducts(tracheal vessels)results in

  • asthma
  • emphysema
  • lung cancer
  • bronchitis

Answer: emphysema

2. Which of these protects the larynx

  • pharnx
  • trachea
  • epiglottis
  • naso-pharynx

Answer: epiglottis

3. Which is not a viral infection

  • vocational lung disease
  • bronchitis
  • asthma
  • emphysema

Answer: vocational lung disease

4. In which case specific gases, chemicals or suspended particulate matter in air are not responsible for this disease

  • silicosis
  • asbestosis
  • fibrosis
  • pneumonia

Answer: pneumonia

5. In human beings

  • left lung is slightly smaller
  • left lung is slightly wider
  • right lung is slightly smaller
  • both lungs are of similar size

Answer: left lung is slightly smaller

6. The left lung is slightly smaller so as

  • it is exception
  • no specific reason
  • both A and B
  • to accommodate heart

Answer: to accommodate heart

7. This disease is due to allergens

  • emphysema
  • bronchitis
  • pneumonia
  • asthma

Answer: asthma

8. The centre which excites both the activities during rapid breathing is

  • ventral respiratory center
  • lateral respiratory center
  • pneumotoxic center
  • dorsal respiratory center

Answer: ventral respiratory center

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments