Breathing and Exchange of Gases objective questions and Answers

Breathing and Exchange of Gases objective questions and Answers focused on cycle of exchange of oxygen from the atmosphere with carbon dioxide delivered by the cells is named as breathing. It is otherwise called respiration.

Breathing and Exchange of Gases objective questions and Answers PDF Download

1. How much percent of CO2 is expired?

  • 7%
  • 32%
  • 25%
  • 20%

Answer: 32%

2. When CO2 concentration in blood increased breathing becomes ____________

  • shallower and deeper
  • slow and deep
  • faster and deeper
  • no effect on breathing

Answer: faster and deeper

3. The oxygen toxicity is related to _________

  • Blood poisoning
  • Failure of ventilation of lungs
  • Collapsing of the alveolar wall
  • Improper functioning of alveoli

Answer: Failure of ventilation of lungs

4. Carbon dioxide cannot be transported with hemoglobin.

  • True
  • False

Answer: False

5. After deep inspiration maximum expiration of lungs is called ________

  • Vital capacity
  • Total lung capacity
  • Inspiratory capacity
  • Functional residual capacity

Answer: Vital capacity

6. Pulmonary ventilation movements are due to __________

  • Costal muscles and diaphragm
  • Diaphragm
  • Wall of lungs
  • Costal muscles

Answer: Costal muscles and diaphragm

7. If RQ is 0.6 in a respiratory metabolism it would mean that _________

  • Carbohydrate is used as respiratory substrate
  • Organic acids are used as respiratory substrate
  • Oxidation of respiratory substrate consumed more O2 than CO2 produced
  • Reaction is anaerobic

Answer: Oxidation of respiratory substrate consumed more O2 than CO2 produced

8. Partial pressure of oxygen in lungs is ____________

  • 60 mm Hg
  • 40 mm Hg
  • 110 mm Hg
  • 100 mm Hg

Answer: 100 mm Hg

9. Vital capacity of lung is __________

  • TV+IRV+ERV
  • TV+IRV+RV
  • TV+ERV
  • IRV+ERV

Answer: TV+IRV+ERV

10. Hamburger shift is also known as ___________

  • Bicarbonate shift
  • Chloride shift
  • Potassium shift
  • Sodium shift

Answer: Chloride shift

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments