Chapter 17 Breathing and Exchange of Gases Solved Mcqs

Chapter 17 Breathing and Exchange of Gases Solved Mcqs focused on cycle of exchange of oxygen from the atmosphere with carbon dioxide delivered by the cells is named as breathing. It is otherwise called respiration.

Chapter 17 Breathing and Exchange of Gases Solved Mcqs PDF Download

1. Amount of CO2 in expired air is _________

  • 0.04%
  • 0.03%
  • 3.6%
  • 21%

Answer: 3.6%

2. Dead space air in man is __________

  • 500ml
  • 150ml
  • 250ml
  • None of these

Answer: 150ml

3. Total lung capacity is _____________

  • 5000-6000ml
  • 2500-5000ml
  • 4000-5500ml
  • 3000-6000ml

Answer: 5000-6000ml

4. Which is true for carbon dioxide concentration?

  • More in alveolar air than in expired air
  • More in inspired air than in alveolar air
  • More in expired air than in alveolar air
  • More in alveolar air than in inspired air

Answer: More in alveolar air than in expired air

5. One molecule of hemoglobin carries ___________ molecules of oxygen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Answer: 4

6. Maximum amount of oxygen is exchanged from blood in ___________

  • Arteries of the body
  • Capillaries surrounding the alveoli
  • Left auricle of the heart
  • Arteries of the body

Answer: Capillaries surrounding the alveoli

7. Residual volume is _______________

  • Lesser than tidal volume
  • Greater than vital capacity
  • Greater than inspiratory volume
  • Greater than tidal volume

Answer: Greater than tidal volume

8. Oxygen dissociation curve is _________

  • Parabolic
  • Hyperbolic
  • Sigmoid
  • Straight

Answer: Sigmoid

9. RQ is one in case of ____________

  • Fatty acids
  • Nucleic acids
  • Organic acids
  • Carbohydrates

Answer: Carbohydrates

10. Oxygen is mainly transported as ____________

  • Oxyhemoglobin
  • Hemo-oxyglobin
  • Hemoglobin
  • Oxynoglobin

Answer: Oxyhemoglobin

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments