Class 11 Biology Breathing and Exchange of Gases Solved Mcqs

Class 11 Biology Breathing and Exchange of Gases Solved Mcqs focused on cycle of exchange of oxygen from the atmosphere with carbon dioxide delivered by the cells is named as breathing. It is otherwise called respiration.

Class 11 Biology Breathing and Exchange of Gases Solved Mcqs PDF Download

1. During inspiration the diaphragm _______

  • Expands
  • Contracts
  • No change
  • Relaxes

Answer: Contracts

2. Respiration is a physical process and depends on the principle of diffusion.

  • True
  • False

Answer: False

3. Cramps during exercise are caused due to _______

  • Chemiosmosis
  • Glycolysis inhibition
  • Lactic acid fermentation
  • Alcohol fermentation

Answer: Lactic acid fermentation

4. A person can expel all the air from the lungs.

  • True
  • False

Answer: False

5. Which of the following is the product of the Krebs cycle?

  • ATP
  • NADH
  • FADH
  • All of the mentioned

Answer: All of the mentioned

6. Which of the following Produces maximum ATP?

  • Krebs cycle
  • Glycolysis
  • Fermentation
  • Oxidative Phosphorylation

Answer: Oxidative Phosphorylation

7. RQ is _____________

  • Ratio of CO2 produced to substrate consumed
  • Ratio of CO2 produced to O2 consumed
  • Ratio of oxygen consumed to CO2 produced
  • Ratio of oxygen consumed to water produced

Answer: Ratio of CO2 produced to O2 consumed

8. The epithelial tissues present on the inner surface of bronchioles and fallopian tubules are ________

  • Squamous
  • Ciliated
  • Glandular
  • Cuboidal

Answer: Ciliated

9. The site of respiration inside the lungs are _________

  • Alveoli
  • Diaphragm
  • Bronchi
  • Bronchioles

Answer: Alveoli

10. The number of gills present in Osteichthyes is _________

  • 2 Pairs
  • 5 pairs
  • 10 pairs
  • 12 pairs

Answer: 12 pairs

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments