Body Fluids and Circulation AIIMS Questions and Answers

Body Fluids and Circulation AIIMS Questions and Answers investigate the arrangement and properties of blood and lymph (tissue liquid), and the mechanism of dissemination of blood is additionally clarified thus.

Body Fluids and Circulation AIIMS Questions and Answers PDF Download

1. Which of the following is an anticoagulant?

  • Thromboplastin
  • Globulin
  • Fibrinogen
  • Heparin

Answer: Heparin

2. Which of the following metal ion is required in blood coagulation?

  • Na+
  • K+
  • Mg++
  • Ca++

Answer: Ca++

3. The haemolytic disease of the new born occurs only when :

  • Husband is Rh+ and wife is Rh-
  • Mother is Rh+ and husband is Rh-
  • Mother is Rh- and foetus is Rh-
  • Husband is Rh- and wife is Rh-

Answer: Husband is Rh+ and wife is Rh-

4. Which of the following are agranulocytes ?

  • Monocytes and basophils
  • Lymphocytes and neutrophil
  • Lymphocytes and eosinophil
  • Monocytes and lymphocytes

Answer: Monocytes and lymphocytes

5. The life span of mammalian RBC is :

  • Two months
  • Three months
  • Four months
  • 10 to 13 days

Answer: Four months

6. Polycythemia refers to abnormally large number of :

  • RBC
  • WBC
  • Thrombocytes
  • Lymphocytes

Answer: RBC

7. Transport of respiratory gases in insects takes place through:

  • blood
  • lymph
  • Alveoli
  • tracheal system

Answer: Tracheal system

8. Digested fats are absorbed in:

  • lacteal
  • capillaries
  • artery
  • vein

Answer: lacteal

9. The cardiac impulse originates from:

  • AV node
  • SA node
  • Brain
  • AV bundle

Answer: SA node

10. The correct sequence of conduction of cardiac impulse is:

  • SA node ? AV node ? Purkinje fibre ? A V bundle
  • SA node ? AV bundle ? Purkinje fibre ? AV node
  • SA node ? Purkinje fibre ? AV node ? AV bundle
  • SA node ? AV node ? AV bundle ? Purkinje fibre

Answer: SA node ? AV node ? AV bundle ? Purkinje fibre

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE