Body Fluids and Circulation Class 11 questions and answers

Body Fluids and Circulation Class 11 questions and answers investigate the arrangement and properties of blood and lymph (tissue liquid), and the mechanism of dissemination of blood is additionally clarified thus.

Body Fluids and Circulation Class 11 questions and answers PDF Download

1. _________ is the enzyme that converts Angiotensinogen to Angiotensin I.

  • Rennin
  • ACE
  • ANP
  • ADH

Answer: Rennin

2. Select the wrong pair.

  • Fibrinogen : blood clotting
  • Globulin : defense
  • Albumin : osmotic balance
  • Haemoglobin : oxygen storing

Answer: Haemoglobin : oxygen storing

3. Which of the following has closed circulation?

  • Snail
  • Cockroach
  • Sepia
  • Earthworm

Answer: Earthworm

4. Which of the following statement is correct?

  • Neutrophil has bilobed nucleus with granules in the cytoplasm
  • Neutrophil has kidney shaped nucleus with granules in the cytoplasm
  • Neutrophil has multilobed nucleus without granules in the cytoplasm
  • Neutrophil has multilobed nucleus with granules in the cytoplasm

Answer: Neutrophil has multilobed nucleus with granules in the cytoplasm

5. Graveyard of RBCs is ?

  • Bone marrow
  • Lymph node
  • Spleen
  • liver

Answer: Spleen

6. Which of the following enzyme is required for the conversion of fibrinogen to fibrin?

  • Fibrinase
  • Thrombinase
  • Thrombin
  • Thrombokinase

Answer: Thrombin

7. Severe anaemia and jaundice in erythroblasosis foetalis patient is due to –

  • Destruction of foetal RBC
  • Iron deficiency in foetus
  • Liver damage
  • Rh factor in foetus

Answer: Destruction of foetal RBC

8. 20-25% of WBCs are ———-.

  • Neutrophil
  • Monocyte
  • Eosinophil
  • Lymphocyte

Answer: Lymphocyte

9. Select thr correct constituents of human blood plasma

  • Na+ ,Mg++ ,Cl- , Fe++ ,Ca++
  • Na+ ,Mg++, Cl- ,Ca++ ,HCO3-
  • Na+ ,Cl- , F- , Ca++ , Mg++
  • Na+ , Cl- , Mg++ ,Ca++ , Zn++

Answer: Na+ ,Mg++, Cl- ,Ca++ ,HCO3-

10. Karl Landsteiner is associated with ———-.

  • Rh blood grouping
  • ABO blood grouping
  • Double circulation
  • ECG

Answer: ABO blood grouping

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments