Body Fluids and Circulation JIPMER Solved Questions

Body Fluids and Circulation JIPMER Solved Questions investigate the arrangement and properties of blood and lymph (tissue liquid), and the mechanism of dissemination of blood is additionally clarified thus.

Body Fluids and Circulation JIPMER Solved Questions PDF Download

1. There is no mixing of oxygenated and deoxygenated blood in the heart of:

  • Crow and Whale
  • Rat and Bat
  • Penguin and Horse
  • All of them

Answer: All of them

2. Hypophysial portal vein transport blood from:

  • Pituitary gland to hypothalamus
  • Hypothalamus to medulla
  • Hypothalamus to medulla
  • Hypothalamus to pituitary gland

Answer: Hypothalamus to pituitary gland

3. The pathway of oxygen transport from lungs to leg muscle is :

  • Pulmonary vein → R. auricle → R.ventricle → Aorta
  • Pulmonary vein → L.auricle → L.ventricle → Aorta
  • Pulmonary artery → auricle → L.ventricle → Aorta
  • Pulmonary artery → R.auricle → R.ventricle → Aorta

Answer: Pulmonary vein → L.auricle → L.ventricle → Aorta

4. Which of these has oxygenated blood?

  • Renal vein
  • Hepatic portal vein
  • Pulmonary artery
  • Pulmonary vein

Answer: Pulmonary vein

5. Artificial pacemaker is implanted in an individual due to defect in

  • AV node
  • SA node
  • SV node
  • Purking fibres

Answer: SA node

6. Lub sound is produced during heart beat is caused by:

  • Atrial systole
  • Atrial diastole
  • Ventricular systole
  • Ventricular diastole

Answer: Ventricular systole

7. Which of the following blood cell is involved in antibody production?

  • RBC
  • Neutrophil
  • T- lymphocyte
  • B-lymphocyte

Answer: B-lymphocyte

8. Two chambered heart is a feature of:

  • Sardine and Rohu
  • Rohu and Frog
  • Salamander and Catla
  • Sardine and Lizard

Answer: Sardine and Rohu

9. The duration of cardiac cycle is:

  • 0.8sec
  • 0.08sec
  • 72sec
  • 8sec

Answer: 0.8sec

10. Heart of Cockroach is:

  • 3 chambered
  • 13chambered
  • 9chambered
  • 12chambered

Answer: 13chambered

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments