Body Fluids and Circulation MCQs and Answers

Body Fluids and Circulation MCQs and Answers investigate the arrangement and properties of blood and lymph (tissue liquid), and the mechanism of dissemination of blood is additionally clarified thus.

Body Fluids and Circulation MCQs and Answers PDF Download

1. Highest amount of CO2 is carried through:

  • Pulmonary vein
  • Coronary artery
  • Aorta
  • Pulmonary artery

Answer: Pulmonary artery

2. Select the correct statement:

  • T-wave in ECG marks the end of systole
  • T-wave represents the electrical excitation of atria
  • P-wave represents depolarization of ventricle
  • QRS complex represents repolarisation of ventricle

Answer: More on lower surface

3. Cardiac output is increased by:

  • Parasympathetic neural signal and adrenaline
  • Sympathetic neural signal and adrenaline
  • Sympathetic neural signal and adrenal cortical hormone
  • Sympathetic and parasympathetic neural signal

Answer: Sympathetic neural signal and adrenaline

4. Cardiac function is moderated by a special neural centre present in:

  • Cerebellum
  • cerebrum
  • Pons
  • medulla oblongata

Answer: medulla oblongata

5. Which of the following is not a part of systemic circulation?

  • Pulmonary artery
  • Aorta
  • renal artery
  • superior vena cava

Answer: Pulmonary artery

6. Select the wrong statement:

  • Hepatic portalsystem carries blood from liver to intestine
  • Hepatic portalsystemcarries blood from intestine to liver
  • Coronary circulation supply blood to cardiac muscle
  • Renal vein carries blood from kidney to inferior vena cava

Answer: Hepatic portalsystem carries blood from liver to intestine

7. SAN is located in:

  • Left atrial wall
  • Atrio ventricular septum
  • Right atrial wall
  • Inter atrial septum

Answer: Right atrial wall

8. Incomplete double circulation is present in:

  • Fish and amphibian
  • Amphibia and reptilia
  • reptilian and birds
  • reptilian and fish

Answer: Amphibia and reptilia

9. Formed elements in the blood are trapped at the site of injury by:

  • Fibrinogen
  • Thrombin fibre
  • Prothrombin
  • fibrin

Answer: Thrombin fibre

10. The back flow of blood from left ventricle to right auricle is prevented by:

  • Tricuspid valve
  • bicuspid valve
  • Semilunar valve
  • AV valve

Answer: bicuspid valve

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration 

Comments