Body Fluids and Circulation NEET MCQ

Body Fluids and Circulation NEET MCQ investigate the arrangement and properties of blood and lymph (tissue liquid), and the mechanism of dissemination of blood is additionally clarified thus.

Body Fluids and Circulation NEET MCQ PDF Download

1. Which of the following is involved in CO2 transport from brain tissue to lungs?

  • Superior vena cava, right ventricle, pulmonary artery
  • Pulmonary artery, right auricle, inferior vena cava
  • superior vena cava, inferior vena cava, left ventricle
  • Superior vena cava, right auricle, pulmonary vein

Answer: Superior vena cava, right ventricle, pulmonary artery

2. The cardiac output of a healthy individual is:

  • 500ml
  • 6litrs
  • 5000ml
  • 50ml

Answer: 5000ml

3. How many types of circulatory pathways are present?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Answer: 2

4. Cockroach and other insects have blood which __________

  • circulates in open system
  • has RBC’s
  • resembles human blood color
  • circulates through arteries and veins

Answer: circulates in open system

5. Blood vascular system of earthworm is ____________

  • closed type with Hb in plasma
  • open type with Hb in plasma
  • open type with Hbin RBC’s
  • closed type with Hb in RBC’s

Answer: closed type with Hb in plasma

6. In which of the following animals hemoglobin is found dissolved in plasma?

  • Earthworm
  • Cockroach
  • Sepia
  • Planaria

Answer: Earthworm

7. What is heart made up of?

  • Skin
  • Bone
  • Muscle
  • Tissues

Answer: Muscle

8. What is a circulatory system?

  • System that helps body to move
  • System that helps body to respire
  • System that helps in transportation of blood
  • System that deals with nerves

Answer: System that helps in transportation of blood

9. What makes blood clotting possible?

  • Platelets
  • Hemoglobin
  • Lymphocytes
  • Plasma

Answer: Platelets

10. Which of the following is not the function of WBC?

  • They fight against bacteria
  • They guard against infection
  • They carry oxygen
  • They attack pathogens

Answer: They carry oxygen

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration