Body Fluids and Circulation NEET Questions pdf

Body Fluids and Circulation NEET Questions pdf investigate the arrangement and properties of blood and lymph (tissue liquid), and the mechanism of dissemination of blood is additionally clarified thus.

Body Fluids and Circulation NEET Questions PDF Download

1. What prevents clotting of blood in blood vessels?

  • Serotonin
  • Fibrinogen
  • Heparin
  • Fibrin

Answer: Heparin

2. Clumping of cells is known as _______

  • clotting
  • mutation
  • agglutination
  • glutathione

Answer: agglutination

3. Which of the following is correct?

  • Lymph = Plasma + WBC’s + RBC’s
  • Plasma = Blood – Lymphocytes
  • Neuron = Cyton + Dendron + Axon + Synapse
  • Blood = Plasma + RBC’s + WBC’s + Platelets

Answer: Upward movement of water in plants

4. Antibiotics are useful against __________

  • virus
  • bacteria
  • autoimmune disease
  • fungi

Answer: bacteria

5. Antigen presenting cells are _______

  • T cells
  • B cells
  • Macrophages
  • Mast cells

Answer: T cells

6. Which of the following plasma protein is involved in coagulation of blood?

  • Amylase
  • Fibrinogen
  • Globulin
  • Albumin

Answer: Fibrinogen

7. In the clotting mechanism pathway, thrombin activates factors ___________

  • XI VIII V
  • XI IX X
  • VIII X V
  • IX VIII X

Answer: XI VIII V

8. “Heart of heart” is ________

  • SA node
  • AV node
  • Bundle of HIS
  • Purkinji fibers

Answer: SA node

9. Which of the following has the thickest wall?

  • Right ventricle
  • Left ventricle
  • Right atrium
  • Left atrium

Answer: Left ventricle

10. Pacemaker is __________

  • AV node
  • SA node
  • Bundle of HIS
  • Ventricle muscles

Answer: SA node

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments