Body Fluids and Circulation objective questions and Answers

Body Fluids and Circulation objective questions and Answers investigate the arrangement and properties of blood and lymph (tissue liquid), and the mechanism of dissemination of blood is additionally clarified thus.

Body Fluids and Circulation objective questions and Answers PDF Download

1. SA node is located in _____

  • upper lateral wall of right atrium
  • lower lateral wall of left atrium
  • lower lateral wall of right atrium
  • upper lateral wall of left atrium

Answer: upper lateral wall of right atrium

2. “Bundle of HIS” is made up of _________

  • nervous tissue supplied to ventricles
  • nervous tissue supplied to heart
  • muscular tissue supplied to heart
  • muscular tissue supplied to ventricles

Answer: muscular tissue supplied to ventricles

3. Blood enters into the heart because of muscles of _______

  • atria relax
  • ventricles contract
  • ventricles relax
  • atria contract

Answer: atria relax

4. The opening of right atrium into right ventricle is guarded by _______

  • mitral valve
  • tricuspid valve
  • bicuspid valve
  • aortic semilunar valve

Answer: tricuspid valve

5. Mitral valve is present between __________

  • right atrium and left ventricle
  • right and left ventricle
  • left ventricle and aorta
  • left atrium and left ventricle

Answer: left atrium and left ventricle

6. Cardiac output is determined by _______

  • heart rate
  • stroke volume
  • blood flow
  • heart rate and stroke volume

Answer: heart rate and stroke volume

7. In human being the duration of cardiac cycle is ___________

  • 0.008 sec
  • 0.5 sec
  • 0.8 sec
  • 8 sec

Answer: 0.8 sec

8. The volume of blood each ventricle pumps out during a cardiac cycle is about ___________

  • 70 ml
  • 5000 ml
  • 7 L
  • 1200 ml

Answer: 70 ml

9. What is the definition of the cardiac cycle?

  • The contraction of the atria
  • Circulation of the blood in the heart
  • The contraction and relaxation of the ventricles
  • It is a sequence of event that occurs during one complete heartbeat

Answer: It is a sequence of event that occurs during one complete heartbeat

10. Name the three phases of cardiac cycle in the order ____________

  • early diastole, mid-to-late diastole, ventricular systole
  • ventricular systole, mid-to-late diastole, Early diastole
  • mid-to-late diastole, Ventricular systole, Early diastole
  • early diastole, Ventricular systole, mid-to-late diastole

Answer: mid-to-late diastole, Ventricular systole, Early diastole

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE