Body Fluids and Circulation Previous years Solved Questions

Body Fluids and Circulation Previous years Solved Questions investigate the arrangement and properties of blood and lymph (tissue liquid), and the mechanism of dissemination of blood is additionally clarified thus.

Body Fluids and Circulation Previous years Solved Questions PDF Download

1. Which of the following is essential for coagulation of blood?

  • Calcium ions and heparin
  • Oxalates and citrates
  • Platelet factors and heparin
  • Platelet factors and calcium ions

Answer: Platelet factors and calcium ions

2. Nucleus is absent in:

  • Eosinophils
  • Monocytes
  • Erythrocytes
  • Neutrophils

Answer: Erythrocytes

3. In the ECG of a normal healthy individual, one of the following waves is not represented:

  • Depolarisation of atria
  • Repolarisation of atria
  • Depolarisation of ventricle
  • Repolarisation of ventricle

Answer: Repolarisation of atria

4. The deposition of lipids on the wall lining the lumen of large and medium sized arteries is referred as:

  • Thrombosis
  • Osteoporosis
  • Angina pectoris
  • Artherosclerosis

Answer: Artherosclerosis

5. Which is the correct sequence of types of WBCs in decreasing order in terms of number per mm3 of human blood?

  • Eosinophil>basophil>neutrophil
  • Basophil>eosinophil>neutrophil
  • Eosinophil>neutrophil>basophil
  • Neutrophil>eosinophil>basophil

Answer: Neutrophil>eosinophil>basophil

6. Rh- person donated blood to Rh+ person for the second time. Then:

  • Rh+ person will die
  • Rh- person will die
  • Rh+ blood starts reacting to Rh- blood
  • Nothing happens to Rh+ person

Answer: Nothing happens to Rh+ person

7. Largest amount of urea is carried in Human by:

  • Renal vein
  • renal artery
  • hepatic vein
  • hepatic portal vein
  • Answer: hepatic vein

8. Maximum surface area of our circulatory system is present in:

  • Capillaries
  • arteries
  • veins
  • heart

Answer: Capillaries

9. Open circulatory system is present in:

  • Periplaneta and Apis
  • Periplaneta and Pheretima
  • Pheretima and Hirudinaria
  • Octopus and Neries

Answer: Periplaneta and Apis

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments