Body Fluids and Circulation Short Questions for NEET

Body Fluids and Circulation Short Questions for NEET investigate the arrangement and properties of blood and lymph (tissue liquid), and the mechanism of dissemination of blood is additionally clarified thus.

Body Fluids and Circulation Short Questions for NEET PDF Download

1. Which instrument is used to listen to the internal sounds of the human body?

  • Stethoscope
  • Sphygmomanometer
  • Reflex hammer
  • Suction device

Answer: Stethoscope

2. Which of the following statement is correct?

  • 130/90 mm Hg is considered high and require treatment
  • 100/55 mm Hg is considered an ideal blood pressure
  • 105/50 mm Hg makes one active
  • 190/110 mm Hg may harm vital organs

Answer: 190/110 mm Hg may harm vital organs

3. Blood pressure is the pressure exerted by blood against ___________

  • kidneys
  • artery walls
  • brain
  • stomach

Answer: artery walls

4. Blood pressure is measured in terms of ____________

  • mm Hg
  • mm
  • cm Hg
  • Hg

Answer: mm Hg

5. A person can suffer from both low blood pressure and high blood pressure.

  • True
  • False

Answer: True

6. A normal heart rate in an adult at rest is ______________

  • 110
  • 125
  • 60
  • 75

Answer: 75

7. Unhealthy growth of tissue due to higher pressures on the walls of the artery is termed as __________

  • atheroma
  • aroma
  • adenoma
  • aroma and adenoma

Answer: atheroma

8. Any mechanism that increases heart rate is said to have a positive ________ effect.

  • cholinergic
  • inotropic
  • chronotrophic
  • feedback

Answer: chronotrophic

9. The colloid osmotic pressure of blood plasma is due to high concentration of _______

  • albumin
  • hemoglobin
  • sodium
  • glucose

Answer: albumin

10. The sinoatrial node depolarizes more frequently under the influence of ________

  • medulla oblongata
  • vagus nerve
  • norepinephrine
  • acetylcholine

Answer: norepinephrine

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments