Chapter 18 Body Fluids and Circulation Solved Mcqs

Chapter 18 Body Fluids and Circulation Solved Mcqs investigate the arrangement and properties of blood and lymph (tissue liquid), and the mechanism of dissemination of blood is additionally clarified thus.

Chapter 18 Body Fluids and Circulation Solved Mcqs PDF Download

1. An electrocardiogram is a graphic illustration of ____________

  • cardiac conduction system
  • cardiac cycle
  • cardiac output
  • systemic and pulmonary circuits

Answer: cardiac conduction system

2. The P wave of the ECG represents _______________

  • ventricular depolarization
  • atrial depolarization
  • ventricular repolarization
  • atrial systole

Answer: atrial depolarization

3. Which of the following is not true for ventricular systole?

  • The ventricles relax
  • The ventricles contract
  • The semi lunar valves close
  • The atrioventricular valves open

Answer: The ventricles relax

4. The two distinct heart sounds during the cardiac cycle are lub and dup.

  • True
  • False

Answer: True

5. Heart beat initiates from ________

  • Purkinji fibers
  • SA node
  • Bundle of HIS
  • Auriculo ventricular node

Answer: SA node

6. An artificial pace maker is implanted and connected to the heart in patients ___________

  • suffering from arteriosclerosis
  • having high blood pressure
  • with irregularity in heart rhythm
  • having 90% blockage

Answer: with irregularity in heart rhythm

7. A heat murmurs indicates a defective ___________

  • Heart valves
  • Bundle of HIS
  • SA node
  • AV node

Answer: Heart valves

8. Choose the correct pathway of the transmission of impulses in heart beat.

  • AV node- SA node- Bundle of HIS- Purkinji fibres
  • SA node- AV node- Bundle of HIS- Purkinji fibres
  • SA node- Bundle of HIS- AV node- Purkinji fibres
  • SA node Purkinji fibres- Bundle of HIS- AV node

Answer: SA node- AV node- Bundle of HIS- Purkinji fibres

9. In ECG the depolarization of atria is indicated by __________

  • P wave
  • Q wave
  • R wave
  • S wave

Answer: P wave

10. Which of the following pair is correctly matched?

  • Dup- Sudden opening of semilunar valves at the beginning of ventricle diastole
  • Lubb- Sharp closing of AV valves at the beginning of ventricular systole
  • Pulsation of radial artery valves in blood vessels
  • Initiation of heart beat- Purkinji fibers

Answer: Lubb- Sharp closing of AV valves at the beginning of ventricular systole

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments