Class 11 Biology Body Fluids and Circulation Solved Mcqs

Class 11 Biology Body Fluids and Circulation Solved Mcqs investigate the arrangement and properties of blood and lymph (tissue liquid), and the mechanism of dissemination of blood is additionally clarified thus.

Class 11 Biology Body Fluids and Circulation Solved Mcqs PDF Download

1. Which of the following has closed circulatory system?

  • Arthropods
  • Mollusks
  • Platyhelminthes
  • Annelids

Answer: Annelids

2. Single circulation is found in fishes.

  • True
  • False

Answer: True

3. Which of the following component cause coagulation if introduced to the blood stream?

  • Fibrinogen
  • Prothrombin
  • Heparin
  • Thromboplastin

Answer: Thromboplastin

4. Process of formation of blood corpuscles is called ____________

  • haemolysis
  • haemopoeisis
  • haemozoin
  • haemolytic

Answer: Translocation of food due to turgor pressure (TP) gradient

5. The normal blood pressure of an adult is __________

  • 100/80 mm Hg
  • 100/60 mm Hg
  • 120/80 mm Hg
  • 80/120 mm Hg

Answer: Imbibition

6. What is Pernicious anemia?

  • Low RBC count
  • Destruction of RBC maturation
  • Death of WBC
  • Low WBC count

Answer: Destruction of RBC maturation

7. Graveyard of RBC is ____________

  • spleen
  • liver
  • stomach
  • pancreas

Answer: spleen

8. Which leucocytes release heparin and histamine into the blood?

  • Basophils
  • Neutrophils
  • Monocytes
  • Lymphocytes

Answer: Basophils

9. Which among the following is true regarding leucocytes?

  • They are enucleated
  • Produced in thymus
  • Sudden fall in number indicate cancer
  • They can squeeze through capillary walls

Answer: Tension on the cell sap due to transpiration

10. Largest sized RBC is seen in _______

  • elephant
  • whale
  • man
  • amphiuma

Answer: amphiuma

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments