Excretory Products and their Elimination Class 11 questions and answers

Excretory Products and their Elimination Class 11 questions and answers covers Human Excretory System, Urine Formation, Function of the Tubules, Mechanism of Concentration of the Filtrate, Regulation of Kidney Function, Micturition, Role of different Organs in Excretion, Disorders of the Excretory System and that’s just the beginning.

Excretory Products and their Elimination Class 11 questions and answers PDF Download

1. Glomerulus and Bowman’s capsule together are called as Malpighian tubules.

  • True
  • False

Answer: True

2. Yellow color of urine is due to ____________

  • Urochrome
  • Urea
  • Bilirubin
  • Uric acid

Answer: Urochrome

3. Vasopressin is called as ___________

  • Synovial fluid
  • Neurotransmitter
  • Antidiuretic hormone
  • Growth regulating substance

Answer: Antidiuretic hormone

4. Juxta glomerular cells of renal cortex synthesize a hormone called __________

  • ADH
  • Renin
  • Oxytocin
  • Urochrome

Answer: Renin

5. Liquid which collects in Bowman’s capsule is ___________

  • Water and sulphates
  • Water and glycogen
  • Plasma minus blood proteins
  • Concentrated urine

Answer: Plasma minus blood proteins

6. Which of the following is not a part of renal pyramid?

  • Collecting ducts
  • Peritubular capillaries
  • Convoluted tubules
  • Loops of Henle

Answer: Convoluted tubules

7. Urea synthesis takes place in liver because __________

  • Enzyme arginase is present in liver only
  • Kidney is smaller than liver
  • ADH is found in liver
  • Urea is present only in liver

Answer: Enzyme arginase is present in liver only

8. Mark the mismatch pair.

  • Henle’s loop – concentration of urine
  • DCT – Absorption of glucose
  • PCT – Absorption of sodium and potassium ions
  • Bowman’s capsule – Glomerular filtration

Answer: DCT – Absorption of glucose

9. Urea synthesis occurs in ______________

  • Kidney
  • Liver
  • Pancreas
  • Muscles

Answer: Liver

10. Maximum absorption of Na+ and K+ occurs in __________

  • Loop of Henle
  • Bowman’s capsule
  • DCT
  • PCT

Answer: PCT

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE