Excretory Products and their Elimination MCQs and Answers

Excretory Products and their Elimination MCQs and Answers covers Human Excretory System, Urine Formation, Function of the Tubules, Mechanism of Concentration of the Filtrate, Regulation of Kidney Function, Micturition, Role of different Organs in Excretion, Disorders of the Excretory System and that’s just the beginning.

Excretory Products and their Elimination MCQs and Answers PDF Download

1. In micturition ___________

  • Urethra relaxes
  • Ureters relax
  • Ureters contract
  • Urethra contracts

Answer: Urethra relaxes

2. Glomerular hydrostatic pressure is present in ________

  • Tubule of kidney
  • Bowman’s capsule
  • Malpighian tubule
  • Glomerulus

Answer: Glomerulus

3. Glomerular filtrate contains _________

  • Plasma without sugars
  • Blood without blood cells and proteins
  • Blood with proteins but without cells
  • Blood without urea

Answer: Blood without blood cells and proteins

4. Which one is an important constituent of rennin angiotensinogen aldosterone system?

  • Macular cells
  • Plasma cells
  • JGA cells
  • Erythropoietin

Answer: JGA cells

5. Haematuria means _________

  • RBCs in urine
  • WBCs in urine
  • Fats in urine
  • Urea in urine

Answer: RBCs in urine

6. Which of the following is not a nitrogenous waste?

  • Citrulin
  • Allantoin
  • Purines
  • Creatinine

Answer: Citrulin

7. Volume of urine is regulated by ___________

  • ADH
  • Aldosterone
  • ADH and Aldosterone
  • Aldosterone and testosterone

Answer: ADH and Aldosterone

8. The condition where urea accumulates in blood is ________

  • Anemia
  • Glycosuria
  • Uremia
  • Acidosis

Answer: Uremia

9. Name the condition when the concentration of ketone increases in urine.

  • Turners syndrome
  • Diabetes mellitus
  • Sickle cell anemia
  • Acromegaly

Answer: Diabetes mellitus

10. What is glycosuria?

  • Low amount of sugar in urine
  • Average amount of sugar in urine
  • Low amount of fat in urine
  • High amount of sugar in urine

Answer: High amount of sugar in urine

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration 

Comments