Excretory Products and their Elimination NEET MCQ

Excretory Products and their Elimination NEET MCQ covers Human Excretory System, Urine Formation, Function of the Tubules, Mechanism of Concentration of the Filtrate, Regulation of Kidney Function, Micturition, Role of different Organs in Excretion, Disorders of the Excretory System and that’s just the beginning.

Excretory Products and their Elimination NEET MCQ PDF Download

1. Hemodialysis is done when the person is suffering from ________

  • Goiter
  • Diabetes insipidus
  • Diabetes mellitus
  • Uremia

Answer: Uremia

2. Inflammation of joint due to accumulation of uric acid crystals is called ____________

  • Gout
  • Osteoporosis
  • Osteomalacia
  • Myasthenia gravis

Answer: Gout

3. About 90% of kidney stones can pass out through urinary system by drinking _______

  • Water
  • Juice
  • Sugar drinks
  • Milk

Answer: Water

4. Which drug is indicated for pain related to acute renal calculi?

  • Salicylates
  • NSAIDS
  • Narcotic analgesics
  • Muscle relaxants

Answer: Narcotic analgesics

5. Polystyrene sulfonate is used in renal failure to ___________

  • Prevent constipation
  • Reduce serum level
  • Correct acidosis
  • Exchange potassium ions

Answer: Exchange potassium ions

6. Main function of uriniferous tubules

  • Concentration of urine
  • Passage of urine
  • Reabsorption of useful substances from glomerular filtrate
  • Removal of urea and other waste from blood

Answer: Concentration of urine

7. The mechanism of urine foundation nephrone involves

  • Utrafication
  • Secretion
  • Reabsorption
  • All of above

Answer: All of above

8. Which hormone induced the process of reabsorption from glomerouous?

  • Oxytosin
  • Vasopression
  • Relkgin
  • Calsitonin

Answer: Vasopression

9. Glucose is reabsorbed from glomerular filterate though

  • Active transport
  • Passive transport
  • Osmosis
  • Difusion

Answer: Difusion

10. Excretory product of birds and raptiles is

  • Urea
  • Uric acid
  • Ammonia
  • Creatinin

Answer: Urea

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration