Excretory Products and their Elimination NEET Questions pdf

Excretory Products and their Elimination NEET Questions pdf covers Human Excretory System, Urine Formation, Function of the Tubules, Mechanism of Concentration of the Filtrate, Regulation of Kidney Function, Micturition, Role of different Organs in Excretion, Disorders of the Excretory System and that’s just the beginning.

Excretory Products and their Elimination NEET Questions PDF Download

1. Sea gulls excrete salts from ___________

  • Nasal chamber
  • Liver
  • Lungs
  • Kidneys

Answer: Nasal chamber

2. Simultaneous movement of two molecules across a membrane in the same direction is known as _______

  • Antiport
  • Symport
  • Uniport
  • Biport

Answer: Symport

3. A condition in which body’s internal environment remains nearly constant is called as _________

  • Homeostasis
  • Hematoma
  • Hemostasis
  • Hemopoeisis

Answer: Homeostasis

4. The presence of arginase confirms that ___________

  • Urea cycle is operating
  • Arginine is being converted to ornithine
  • Urea cycle maybe operating
  • Arginine is being converted to citrulline

Answer: Arginine is being converted to ornithine

5. Removal of amino group to transform into keto acid is called ___________

  • Transamination
  • Deamination
  • Ammonofication
  • Amination

Answer: Deamination

6. In the ornithine cycle which of the following waste is removed from the blood?

  • Urea and urine
  • Carbon dioxide and urea
  • Ammonia and carbon dioxide
  • Ammonia and urea

Answer: Ammonia and carbon dioxide

7. The function of flame cell is ____________

  • Excretion
  • Digestion
  • Respiration
  • Reproduction

Answer: Excretion

8. Urea is directly produced in mammals from ___________

  • Breakdown of arginine
  • Oxidative deamination of proteins
  • Breakdown of ornithine
  • Ammonia released by oxidative deamination

Answer: Ammonia released by oxidative deamination

9. Which blood vessel carries the least amount of urea?

  • Pulmonary vein
  • Renal artery
  • Renal vein
  • Hepatic portal vein

Answer: Renal vein

10. The amino acid that acts as carrier of ammonia from skeletal muscle to the liver is ____________

  • Alanine
  • Glutamine
  • Methionine
  • Arginine

Answer: Glutamine

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments