Excretory Products and their Elimination Short Questions for NEET

Excretory Products and their Elimination Short Questions for NEET covers Human Excretory System, Urine Formation, Function of the Tubules, Mechanism of Concentration of the Filtrate, Regulation of Kidney Function, Micturition, Role of different Organs in Excretion, Disorders of the Excretory System and that’s just the beginning.

Excretory Products and their Elimination Short Questions for NEET PDF Download

1. Primary excretory organs are kidneys while accessory excretory organs urinary bladder.

  • True
  • False

Answer: False

2. Which of the following facilitates reabsorption of water by nephron?

  • Medulla
  • Cortex
  • Pelvis
  • Loop of nephron

Answer: Loop of nephron

3. Main function of Henle’s loop is ___________

  • Passage of urine
  • Filtration of blood
  • Formation of urine
  • Conservation of urine

Answer: Conservation of urine

4. What is the function of ADH?

  • Controls sugar level in blood
  • Increases water absorption
  • Decreases water absorption
  • Synthesis of salt

Answer: Increases water absorption

5. Glucose is mainly reabsorbed in _______

  • Henle’s loop
  • DCT
  • PCT
  • Nephron

Answer: Henle’s loop

6. Part of nephron impermeable to salt is ____________

  • DCT
  • Collecting ducts
  • Ascending limb of loop of Henle
  • Descending limb of loop of Henle

Answer: Descending limb of loop of Henle

7. Podocytes are found in ______________

  • Cortex of nephron
  • Outer wall of Bowman’s capsule
  • Inner wall of Bowman’s capsule
  • Wall of glomerular capillaries

Answer: Inner wall of Bowman’s capsule

8. PCT is lined with ______________

  • Cuboidal epithelium
  • Columnar epithelium
  • Simple brush border epithelium
  • Simple Cuboidal epithelium

Answer: Simple Cuboidal epithelium

9. Which of the following is the urinary bladder of embryo?

  • Allantois
  • Amnion
  • Chorion
  • Yolk sac

Answer: Allantois

10. Longest loop of Henle is found in ___________

  • Opposum
  • Rhesus monkey
  • Kangaroo rat
  • Cockroach

Answer: Kangaroo rat

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE