Important Questions on Body Fluids and Circulation

Important Questions on Body Fluids and Circulation investigate the arrangement and properties of blood and lymph (tissue liquid), and the mechanism of dissemination of blood is additionally clarified thus.

Important Questions on Body Fluids and Circulation PDF Download

1. What is the process of transfer of human blood known as?

  • Transfusion
  • Processing
  • Transporting
  • Transferring

Answer: Transfusion

2. Which is the rarest blood group?

  • AB negative
  • AB positive
  • O negative
  • O positive

Answer: AB negative

3. Who discovered blood groups?

  • Thomas Cooley
  • Karl Landsteiner
  • Camillo Golgi
  • Ernst Haecker

Answer: Karl Landsteiner

4. Rh group was discovered in _________

  • 1930s
  • 1940s
  • 1950s
  • 1960s

Answer: 1940s

5. If the blood group of an individual is A then the antibody present is _________

  • Anti B antibodies
  • Anti A antibodies
  • Anti O antibodies
  • Anti OA antibodies

Answer: Anti B antibodies

6. Which blood type can be transfused to the individual whose blood type is unknown?

  • AB positive
  • AB negative
  • O positive
  • O negative

Answer: O negative

7. In determining phenotype of ABO system ___________

  • O is dominant over A
  • B is dominant over A
  • O is recessive
  • A is dominant over O

Answer: O is recessive

8. Tissue plasmin activator _______________

  • helps in wound healing
  • allergy response
  • immunity
  • dissolves clot in blood vessels

Answer: dissolves clot in blood vessels

9. Which of the following will not coagulate when placed separately on four slides?

  • Blood serum
  • Blood plasma
  • Blood from pulmonary vein
  • Blood from lymphatic tissue

Answer: Blood serum

10. The vitamin essential for blood clotting is _______

  • vitamin A
  • vitamin B
  • vitamin C
  • vitamin K

Answer: vitamin K

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments