Important Questions on Excretory Products and their Elimination

Important Questions on Excretory Products and their Elimination covers Human Excretory System, Urine Formation, Function of the Tubules, Mechanism of Concentration of the Filtrate, Regulation of Kidney Function, Micturition, Role of different Organs in Excretion, Disorders of the Excretory System and that’s just the beginning.

Important Questions on Excretory Products and their Elimination PDF Download

1. The two kidneys lie:

  • At the level of ovaries
  • At the same level
  • Left kidneyat a higher level than the right one
  • Right kidneyat a higher level than the left one

Answer: At the same level

2. Which blood vessel takes blood away from kidney?

  • Renalportal vein
  • Renalvein
  • Afferent arteiote
  • Efferent artribute

Answer: Renalportal vein

3. Which hormone influence the activity of kidney?

  • Vasopression
  • Thyoxine
  • Vasopression & aldosterone
  • Gonadotrophin

Answer: Thyoxine

4. If liver from body is removed then which component of blood increases

  • Ammonia
  • Protein
  • Urea
  • Uric acid

Answer: Ammonia

5. Uricotelism is found in ____________

  • Birds reptiles and insects
  • Frogs and toads
  • Mammals and birds
  • Fishes and fresh water protozoans

Answer: Mammals and birds

6. A terrestrial animal must be able to ________

  • Excrete large amount of water
  • Actively pump salts through skin
  • Excrete large amount of salts in urine
  • Conserve water

Answer: Conserve water

7. Animals which excrete urea are known as ____________

  • Aminotelism
  • Ureotelism
  • Uricotelism
  • Ammonotelism

Answer: Uricotelism

8. Which of the following nephridia are not found in earthworm?

  • Septal nephridia
  • Macronephric nephridia
  • Pharyngeal nephridia
  • Integumentary nephridia

Answer: Macronephric nephridia

9. Excretory waste of birds and reptiles are _________

  • Ammonia and uric acid
  • Uric acid
  • Uric acid and urea
  • Urea

Answer: Ammonia and uric acid

10. Which of the following is the only vertebrate osmoconformer?

  • Bird
  • Hag fish
  • Rabbit
  • Dog

Answer: Hag fish

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments