Important Questions on Locomotion and Movement

Important Questions on Locomotion and Movement covers the techniques for locomotion performed by animals shift with their habitats and the interest of the circumstance. Locomotion is needed for an assortment of reasons, for example, discovering food, cover, mate, appropriate breeding grounds, ideal climatic conditions or to escape from hunters.

Important Questions on Locomotion and Movement PDF Download

1. The two protein molecules closely associated with actin filaments are

  • Actin and Myosin
  • Actin & Tropomyosin
  • Troponin & Tropomyosin
  • Tubulin & Tropomyosin

Answer: Troponin & Tropomyosin

2. Cells and their functions are matched below, which is the correct option?

  • Osteoblast- bone forming cells
  • Osteoclasts- bone absorbing cells
  • Osteoblasts- cartilage forming cells
  • Both a & b are correct

Answer: Both a & b are correct

3. Which one of the following statement is true about spongy bone?

  • Unorganised appearance
  • Lighter than compact bone
  • Surrounds the bone marrow cavity
  • All of these are correct

Answer: All of these are correct

4. The type of muscles present in our

  • thigh are striated and voluntary
  • upper arm are smooth fibres fusiform in shape
  • heart are involuntary and unstriated smooth muscles
  • intestine are striated and involuntary

Answer: thigh are striated and voluntary

5. Chemical ions responsible for muscle contractions are

  • Na+ and Ca2+
  • Na+ and K+
  • Ca2+ and K+
  • Ca2+ and Mg2+

Answer: Ca2+ and Mg2+

6. In hurdle race, what is the major energy source of the leg muscle?

  • Preformed ATP
  • Glycosis
  • Pyruvate & lactate
  • Oxidative metabolism

Answer: Preformed ATP

7. Which one of the followings stands incorrect regarding skeletal muscles?

  • Responsible for voluntary movement
  • Contract and expand slowly
  • Cell fibres have multiple nuclei
  • Stimulated by central nervous system

Answer: Contract and expand slowly

8. Which of the following is a wrist bone?

  • Pubis
  • Ulna
  • Carpal
  • Femur

Answer: Carpal

9. Ilium, ischium and pubis join at the ________ to form coxal bone.

  • Acetabulum
  • Ilium
  • Sternum
  • Glenoid cavity

Answer: Acetabulum

10. Vertebral column extends from the skull to

  • Pectoral girdle
  • Pelvis
  • Frontal bone
  • Phalanges

Answer: Pelvis

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments