Locomotion and Movement Class 11 questions and answers

Locomotion and Movement Class 11 questions and answers covers the techniques for locomotion performed by animals shift with their habitats and the interest of the circumstance. Locomotion is needed for an assortment of reasons, for example, discovering food, cover, mate, appropriate breeding grounds, ideal climatic conditions or to escape from hunters.

Locomotion and Movement Class 11 questions and answers PDF Download

1. Which muscle is adapted to be highly resistant to fatigue

  • cardiac muscle
  • Striped
  • Unstriped
  • voluntary

Answer: cardiac muscle

2. Which of the following is accurate?

  • Humans have 2 pairs of false floating ribs
  • Humans have 1 pair of false floating ribs
  • Humans have 3 pairs of false floating ribs
  • Humans have 7 pairs of false floating ribs

Answer: Humans have 1 pair of false floating ribs

3. The _______ is the only movable part of the skull.

  • Nasal Conchae
  • Mandible
  • Vomer
  • Maxilla

Answer: Mandible

4. The ________ muscle is responsible for drawing the lower jaw, head and tongue backwards.

  • Maximus
  • Retractor
  • Abductor
  • None of the above

Answer: Retractor

5. The _______ is a ring-like bony structure found in the lower part of the trunk

  • Malleus
  • Vomer
  • Pelvic girdle
  • None of the above

Answer: Pelvic girdle

6. Muscle of heart is known as

  • Striated
  • Cardiac
  • voluntary
  • Non striated

Answer: Cardiac

7. Alternative source of energy for muscle contraction is

  • ATP
  • creatine phosphate
  • glycolysis
  • all of these

Answer: glycolysis

8. Which of the following is a freely movable joint?

  • Ball and socket
  • Fibrous joint
  • Cartilagous joint
  • Both a and b

Answer: Ball and socket

9. The expanded portions of the _________ are Calcium storage sites.

  • Sarcoplasmic reticulum
  • Sarcoplasm
  • Neuromuscular junctions
  • Myofibrils

Answer: Sarcoplasmic reticulum

10. Which of the following bones make up the structure of the palm?

  • Metacarpal
  • Tarsal
  • Carpal
  • Phalanges

Answer: Metacarpal

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE