Locomotion and Movement MCQs and Answers

Locomotion and Movement MCQs and Answers covers the techniques for locomotion performed by animals shift with their habitats and the interest of the circumstance. Locomotion is needed for an assortment of reasons, for example, discovering food, cover, mate, appropriate breeding grounds, ideal climatic conditions or to escape from hunters.

Locomotion and Movement MCQs and Answers PDF Download

1. When bone becomes hard, the osteocytes are trapped in hollow chambers called

  • Osteoblasts and osteoclasts
  • Red bone marrow
  • Cartilage
  • Lacunae

Answer: Lacunae

2. Which molecule provides ATP during muscular contraction?

  • Creative phosphate
  • Hemoglobin
  • Myoglobin
  • Myosin

Answer: Creative phosphate

3. The segment of a myofibril between two Z-lines is called

  • Sarcomere
  • Sarcoplasm
  • Sarcolemma
  • Sarconema

Answer: Sarcomere

4. The clavicle articulates with ___________ of scapula

  • Acromion process
  • Glenoid cavity
  • Acetabulum
  • Ball and socket joint

Answer: Glenoid cavity

5. Muscle fatigue sets in due to non availability of

  • Calcium
  • ATP
  • Actin binding site
  • Mg factor

Answer: Pulmonary artery

6. What is sarcomere?

  • part between two H-lines
  • part between two A-lines
  • part between two Z-lines
  • part between two I-bands

Answer: part between two Z-lines

7. The __________ secretes a fluid that cushions and lubricates the joints

  • Cutaneous membrane
  • Synovial membrane
  • Mucous membrane
  • None of the above

Answer: Synovial membrane

8. The ______ is the largest sesamoid bone in the human body

  • Pelvis
  • Femur
  • Ulna
  • Patella

Answer: Patella

9. The __________ is a membrane-bound structure located within the muscles cells. Its main function is to store calcium ions.

  • Sarcoplasmic reticulum
  • Fibrin
  • Myosin
  • None of the above

Answer: Sarcoplasmic reticulum

10. The Iris consists of _______

  • Involuntary muscle
  • Voluntary muscle
  • Skeletal muscle
  • None of the above

Answer: Involuntary muscle

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration 

Comments