Locomotion and Movement NEET MCQ

Locomotion and Movement NEET MCQ covers the techniques for locomotion performed by animals shift with their habitats and the interest of the circumstance. Locomotion is needed for an assortment of reasons, for example, discovering food, cover, mate, appropriate breeding grounds, ideal climatic conditions or to escape from hunters.

Locomotion and Movement NEET MCQ PDF Download

1. ________ is extremely resistant to fatigue

  • Cardiac muscles
  • Skeletal muscles
  • Striped Muscles
  • None of the above

Answer: Cardiac muscles

2. ATPase of the muscle is located on

  • Actin
  • Myosin
  • Troponin
  • Sarcoplasm

Answer: Myosin

3. Synovial joints are

  • Pivot
  • Hinge
  • Ball & socket
  • All of these

Answer: All of these

4. Which of the following is true statement?

  • Humerus articulates with Acetabulum of Pelvic girdle
  • Humerus articulates with Glenoid cavity of Pelvic girdle
  • Humerus articulates with Glenoid cavity of Pectoral girdle
  • Humerus articulates with Acetabulum of Pectoral girdle

Answer: Humerus articulates with Glenoid cavity of Pectoral girdle

5. Skeletal muscle fibre is

  • Multi nucleated
  • Uni nucleated
  • Bi nucleated
  • Anucleated

Answer: Multi nucleated

6. Which one of the following membranes secrete a watery fluid that lubricates and cushions the joint?

  • Tendons
  • Synovial membrane
  • Ligaments
  • Cartilage

Answer: Synovial membrane

7. Which of the following is a sesamoid bone?

  • Pectoral girdle
  • Pterygoid
  • Pelvis
  • Patella

Answer: Patella

8. Which of these is contractile protein of a muscle?

  • Tubulin
  • Tropomyosin
  • Mysosin
  • All of these

Answer: Mysosin

9. Which of the following is striped muscle but not voluntary?

  • Wrist muscle
  • Shank
  • Cardiac muscle
  • Abdominal

Answer: Cardiac muscle

10. The supportive skeletal structures in the human external ears and nose tip are

  • Ligament
  • Areolar tissue
  • Bone
  • Cartilage

Answer: Cartilage

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration 

Comments