Locomotion and Movement NEET Questions pdf

Locomotion and Movement NEET Questions pdf covers the techniques for locomotion performed by animals shift with their habitats and the interest of the circumstance. Locomotion is needed for an assortment of reasons, for example, discovering food, cover, mate, appropriate breeding grounds, ideal climatic conditions or to escape from hunters.

Locomotion and Movement NEET Questions PDF Download

1. What joint is found between the ribs and sternum?

  • Cartilaginous
  • Hinge
  • Angular
  • Fibrous

Answer: Cartilaginous

2. The functional unit of contractile system in striated muscle is

  • Myosin
  • Cross bridges
  • Z band
  • Sarcomere

Answer: Sarcomere

3. _______________ is an example of an imperfect joint

  • Ball & socket joint
  • Pubic symphysis
  • Elbow joint
  • None of the above

Answer: Pubic symphysis

4. _______ is the muscle’s contractile protein.

  • Globulin
  • Elastin
  • Myosin
  • None of the above

Answer: Myosin

5. The cardiac muscle is found in

  • Chest
  • Lungs
  • Heart
  • All of the above

Answer: Heart

6. _________ is a striated and involuntary muscle

  • Abdominal muscles
  • Lung tissues
  • Cardiac muscle
  • Chest muscles

Answer: Cardiac muscle

7. _________ is not a skull bone

  • Sternum
  • Occipital bone
  • Vomer
  • Pterygoid

Answer: Sternum

8. _________ is a bone found in the human hand

  • Proximal Phalanges
  • Parietal bone
  • Tarsal bone
  • None of the above

Answer: Proximal Phalanges

9. Skeletal muscle fibre is

  • Multinucleated
  • Uninucleated
  • Binucleated
  • Anucleated

Answer: Multinucleated

10. The number of bones in the appendicular skeleton is

  • 206
  • 80
  • 120
  • 126

Answer: 126

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE