Locomotion and Movement objective questions and Answers

Locomotion and Movement objective questions and Answers covers the techniques for locomotion performed by animals shift with their habitats and the interest of the circumstance. Locomotion is needed for an assortment of reasons, for example, discovering food, cover, mate, appropriate breeding grounds, ideal climatic conditions or to escape from hunters.

Locomotion and Movement objective questions and Answers PDF Download

1. Total number of bones in man

  • 206
  • 205
  • 204
  • 201

Answer: 206

2. Number of vertebrae in man is

  • 32
  • 33
  • 26
  • 28

Answer: 26

3. Muscles are connected to the bones by

  • ligament
  • Tendons
  • Cartilage
  • Bone

Answer: Tendons

4. Where do you find osteocytes

  • Cartilage
  • Blood
  • Bone
  • Liver

Answer: Bone

5. Elbow joint is a

  • Saddle joint
  • Ball and socket joint
  • Pivot joint
  • Hinge joint

Answer: Hinge joint

6. Knee & Elbow joints are example of

  • Saddle joint
  • Ball and socket joint
  • Pivot joint
  • Hinge joint

Answer: Hinge joint

7. Number of true ribs is

  • 7
  • 3
  • 9
  • 2

Answer: 7

8. Find out the correct match.

  • Muscular dystrophy is age related shortening of muscle
  • Osteoporosis is due to reduction in bone mass
  • Gout – auto immune disorder which inhibits sliding of myosin filament
  • Myasthenia Gravis – Inflammation due to extra deposition of uric acid

Answer: Osteoporosis is due to reduction in bone mass

9. Locomotion in lower organisms is

  • by pseudopodia
  • by cilia & flagella
  • by tentacles
  • All of the above

Answer: All of the above

10. Which muscle is adapted to be highly resistant to fatigue?

  • Cardiac
  • Striped
  • Unstriped
  • Voluntary

Answer: Cardiac

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE