Locomotion and Movement Short Questions for NEET

Locomotion and Movement Short Questions for NEET covers the techniques for locomotion performed by animals shift with their habitats and the interest of the circumstance. Locomotion is needed for an assortment of reasons, for example, discovering food, cover, mate, appropriate breeding grounds, ideal climatic conditions or to escape from hunters.

Locomotion and Movement Short Questions for NEET PDF Download

1. Thoracic cage of man is formed of

  • Ribs, sternum and thoracic vertebrae
  • Ribs and thoracic vertebrae
  • Ribs, sternum and lumbar vertebrae
  • Ribs and sternum

Answer: Ribs, sternum and thoracic vertebrae

2. Motor neurons electrically stimulate nearby muscle fibres at __

  • Creative phosphate
  • Actin filament
  • Neuromuscular junction
  • Cross- bridges

Answer: Neuromuscular junction

3. Assertion: Knee joint is the hinge type of joint
Reason: Femur, Patella and Fibula are associated with knee joint

  • Assertion and reason, both are correct and reason is the correct explanation of assertion
  • Assertion and reason, both are correct. But reason is not correct explanation of assertion
  • Assertion is correct, but reason is wrong
  • Assertion is wrong but reason is correct

Answer: Assertion is correct, but reason is wrong

4. Which kind of joint (sutures of the cranium) is essentially immovable?

  • Cartilaginous joint
  • Fibrous joint
  • Hinge joint
  • Ball and socket joint

Answer: Fibrous joint

5. Which is the largest synovial joint of the human body?

  • Knee joint
  • Shoulder joint
  • Elbow joint
  • Hip joint

Answer: Hip joint

6. Voluntary muscular coordination is under control of

  • Cerebellum
  • Cerebral hemisphere
  • Cerebrum
  • Medulla oblongata

Answer: Cerebellum

7. In a new born baby, the flat bones in its skull are separated by large spaces filled with fibrous connective tissues. These soft spots are called

  • Fontanels
  • Chitin
  • Bursae
  • Menisci

Answer: Fontanels

8. The joint between the atlas and axis is

  • Ball and socket joint
  • Saddle
  • Pivot
  • Angular

Answer: Pivot

9. The contractile protein of skeletal muscle involving ATPase activity is

  • Actin
  • Myosin
  • Troponin
  • Tropomyosin

Answer: Myosin

10. Upon stimulation of skeletal muscles Calcium is immediately made available for binding to Troponin from

  • Blood
  • Sarcoplasmic reticulum
  • Lymph
  • Bone

Answer: Sarcoplasmic reticulum

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments