AIIMS NEET Neural Control and Coordination MCQ

Check below the AIIMS NEET Neural Control and Coordination MCQ for NEET, AIIMS and JIPMER. AIIMS NEET Neural Control and Coordination MCQ were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

AIIMS NEET Neural Control and Coordination MCQ pdf Download

1. Nurilenma provides nourishment for ________

  • Nerve fibers
  • Nerve impulse
  • Effectors
  • Receptors

Answer: Nerve fibers

2. Parasympathetic nerve arises from which region of the nervous system?

  • Cranio sacral
  • Lumbar
  • Cervical
  • Thoracolumbar

Answer: Cranio sacral

3. Which of the following is released by Parasympathetic nervous system?

  • Serotonin
  • Acetylcholine
  • Epinephrine
  • Nor epinephrine

Answer: Acetylcholine

4. Which of the following is true about parasympathetic neurons?

  • The nerve fibers are contained in spinal nerves
  • The synapse in terminal ganglia either next to or within the organs innervated
  • They originate in thoracic and lumbar regions of the spinal cord
  • Postganglionic fibers are usually longer than those of sympathetic neurons

Answer: The synapse in terminal ganglia either next to or within the organs innervated

5. Which of the following cranial nerves does not contain preganglionic parasympathetic fibers?

  • Optic II
  • Facial VII
  • Oculomotor III
  • Glossopharyngeal IX

Answer: Optic II

6. Which system is not regulated by a centre in the medulla oblongata?

  • The immune system
  • The digestive system
  • The respiratory system
  • The cardiovascular system

Answer: The immune system

7. Nerve fibers are __________

  • Nuclear processes
  • Endoplasmic process
  • Protoplasmic processes
  • Cytoplasmic processes

Answer: Cytoplasmic processes

8. The inner most layer of human eye is _____

  • Sclera
  • Cornea
  • Choroid
  • Retina

Answer: Retina

9. Color blindness is due to defect in ________

  • Cones
  • Rods
  • Rhodopsin
  • Rods and cons

Answer: Cones

10. The purplish red pigment rhodopsin contained in rods type of photoreceptor cell is a derivative of ______

  • Vitamin A
  • Vitamin D
  • Vitamin C
  • Vitamin B1

Answer: Vitamin A

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE