CBSE Class 11 Biology Neural Control and Coordination MCQs

Check below the CBSE Class 11 Biology Neural Control and Coordination MCQs for NEET, AIIMS and JIPMER. CBSE Class 11 Biology Neural Control and Coordination MCQs were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

CBSE Class 11 Biology Neural Control and Coordination MCQs pdf Download

1. Which part of brain controls intellectual ability?

  • Frontal lobe
  • Parietal lobe
  • Temporal lobe
  • Occipital lobe

Answer: Frontal lobe

2. Which of the following structures is a part of diencephalon?

  • Basal ganglia
  • Olfactory bulb
  • Hypothalamus
  • Cerebral cortex

Answer: Hypothalamus

3. In which part of the brain corpora quadrigemina is located?

  • Diencephalon
  • Mesencephalon
  • Prosencephalon
  • Rhombencephalon

Answer: Mesencephalon

4. Occipital lobe is connected with:

  • Smell
  • Vision
  • Speech
  • Sensory area

Answer: Vision

5. Vomiting centre is located in the

  • Hypothalamus
  • Medula oblongata
  • Gastro-intestinal tract
  • Stomach and some times in duodenum

Answer: Medula oblongata

6. Which part of human brain is concerned with the regulation of body temperature?

  • Cerebellum
  • Cererbrum
  • Hypothalamus
  • Medula oblongata

Answer: Hypothalamus

7. Hypothalmus of the brain is not involved in this function.

  • Sleep –wake cycle
  • Temperature control
  • Osmoregulation and thirst
  • Accuracy pf muscular movement

Answer: Accuracy pf muscular movement

8. Which part of the brain is involved in loss of control when person drinks alcohol?

  • Thalamus
  • Cerebrum
  • Cerebellum
  • Pons varolii

Answer: Cerebellum

9. During course of evolution which part of the brain has shown maximum increase in size?

  • Mid brain
  • Fore brain
  • Hind brain
  • All of these

Answer: Fore brain

10. Pons, cerebellum and medulla together constitute:

  • Hind brain
  • Mid brain
  • Fore brain
  • Telencephalon

Answer: Hind brain

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments