Chapter 21 Neural Control and Coordination MCQ for NEET

Check below the Chapter 21 Neural Control and Coordination MCQ for NEET for NEET, AIIMS and JIPMER. Chapter 21 Neural Control and Coordination MCQ for NEET were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Chapter 21 Neural Control and Coordination MCQ for NEET pdf Download

1. Chemicals which are released at the synaptic junction are called.

  • Lymp
  • Hormones
  • Neurotransmitters
  • Cerebrospinal fluid

Answer: Neurotransmitters

2. The neurotransmitter produced at the synapse and neuromuscular junction is

  • GTP
  • ATP
  • Phosphokinase
  • Acetylcholine

Answer: Acetylcholine

3. Which of the following does not act as a neurotransmitter?

  • Tyrosine
  • Epinephrine
  • Acetylcholine
  • Glutamic acid

Answer: Tyrosine

4. Adrenaline is equivalent to which neurotransmitter?

  • GABA
  • Serotonin
  • Epinephrine
  • Norepinehrine

Answer: Epinephrine

5. Which one is not a neurotransmitter?

  • GABA
  • Thyroxine
  • Acetylcholine
  • Norepinephrine

Answer: Thyroxine

6. Membrane covering the brain and spinal cord is called:

  • Meninx
  • Grey matter
  • Inner meninx
  • Middle meninx

Answer: Meninx

7. Arachnoid matter is:

  • Neurilemmal
  • Outer meninx
  • Inner meninx
  • Middle meninx

Answer: Middle meninx

8. Cerebrospinal fluid is present:

  • Beneath the piamater
  • Between arachnoid and duramater
  • Between the duramater and cranium
  • Between piameter and arachnoid mater

Answer: Between piameter and arachnoid mater

9. The supporting and nutritive cells found in the brain are:

  • Microglia
  • Astrocytes
  • Ependymal cells
  • Oligodendrocytes

Answer: Ependymal cells

10. Corpus callosum is found in the brain of :

  • Frog
  • Pigeon
  • Elephant
  • Crocodile

Answer: Elephant

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Comments