Class 11 Important Questions for Neural Control and Coordination

Check below the Class 11 Important Questions for Neural Control and Coordination for NEET, AIIMS and JIPMER. Class 11 Important Questions for Neural Control and Coordination were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Class 11 Important Questions for Neural Control and Coordination pdf Download

1. Ora serrata is _______

  • Present in ear
  • Oral cavity of protochordates
  • Gland present in oral cavity
  • A part of third wall in retina of eye

Answer: A part of third wall in retina of eye

2. Sense of smell is perceived by __________

  • Pituitary
  • Hypothalamus
  • Cerebrum
  • Olfactory lobe

Answer: Olfactory lobe

3. Body coordination is maintained by

  • circulatory system
  • nervous system
  • endocrine system
  • both (b) and (c)

Answer: both (b) and (c)

4. Which of the following is structural and functional unit of nervous system?

  • Axon
  • Neuron
  • Osteocyte
  • Neuroglia

Answer: Neuron

5. Which of the following part of a neuron is covered by fattysheath?

  • Axon
  • Cyton
  • Dendrite
  • Node of Ranivier

Answer: Axon

6. Which matter is composed of

  • Nerve cells
  • Ependymal
  • Nerve Fibres
  • None of these

Answer: Nerve Fibres

7. Myelin of the nerve fibres of the central nervous system is produced and maintained by

  • Astrocytes
  • Microglia
  • Schwann cells
  • Oligodendrocytes

Answer: Schwann cells

8. In the resting state of the neural membrane, diffusion due to concentration gradients, if allowed would drive:

  • K + into the cell
  • Na + into the cell
  • Na + out of the cell
  • K +and Na +out of the cell

Answer: Na + into the cell

9. In medullated nerve fibre, the conduction of impulse is faster due to the presence of

  • Pericytes
  • Nissls granules
  • Endoneurium and epineurium
  • Myelin sheath and node of Ranivier

Answer: Myelin sheath and node of Ranivier

10. The electrical potential difference between outside and inside of a nerve axon before excitation is known as

  • Resting potential
  • Spike potential
  • Reaction potential
  • Activation potential

Answer: Resting potential

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE