Control and Coordination class 10 MCQ Online Test

Check below the Control and Coordination class 10 MCQ Online Test for NEET, AIIMS and JIPMER. Control and Coordination class 10 MCQ Online Test were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Control and Coordination class 10 MCQ Online Test pdf Download

1. Which of the following is not a part of peripheral nervous system?

  • Cranial nerve
  • Ganglion
  • Spinal nerve
  • Spinal cord

Answer: Spinal cord

2. Which of the following cells is found in peripheral nervous system?

  • Schwann cells
  • Microglia
  • Astrocytes
  • Oligodendrocytes

Answer: Schwann cells

3. Bipolar neurons have ___________

  • Two axons
  • One axon and one dendrite
  • One axon and one presynaptic terminal
  • Two presynaptic terminals

Answer: One axon and one dendrite

4. White matter consists of _____________

  • Neuron cell bodies
  • Unmyelinated axons and neuron cell bodies
  • Myelinated axons
  • Unmyelinated dendrites

Answer: Myelinated axons

5. Which one of the following cranial nerves is carrying the nerve fibers originating from the Edinger Westphal nucleus?

  • Oculomotor
  • Trochlear
  • Vagus
  • Abducens

Answer: Oculomotor

6. The tract of nerve fibers which connects the cerebral hemispheres is __________

  • Corpus luteum
  • Corpus callosum
  • Corpora quadrigemina
  • Cerebral aqueduct

Answer: Corpus callosum

7. 5th cranial nerve of frog is _________

  • Vagus
  • Trigeminal
  • Olfactory
  • Facial

Answer: Trigeminal

8. In CNS myelinated fibers form the __________ while non myelinated fibers cells form the ___________

  • Grey matter, white matter
  • Ependymal cells, neurosecretory cells
  • White matter, grey matter
  • Neurosecretory cells, Ependymal cells

Answer: White matter, grey matter

9. How many pairs of cranial nerves originate from the brain of a rat?

  • 8
  • 10
  • 11
  • 12

Answer: 12

10. Injury to the vagus nerve in human is not likely to affect _________

  • Movement of tongue
  • Pancreatic secretion
  • Cardiac movements
  • Gastrointestinal movements

Answer: Movement of tongue

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE