Control and Coordination Class 12 MCQ pdf

Check below the Control and Coordination Class 12 MCQ pdf for NEET, AIIMS and JIPMER. Neural Control and Coordination Class 12 MCQ pdf were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Control and Coordination Class 12 MCQ pdf Download

1. Sympathetic nervous system is associated with ____________

  • Fight and flight
  • Fear and rage
  • Hormonal secretions
  • Skeletal muscles

Answer: Fight and flight

2. Somatic nervous system is made up of __________

  • Relay neurons
  • Associate neurons
  • Sensory neurons
  • Motor neurons

Answer: Motor neurons

3. What type of signals are used by the nervous system to communicate?

  • Electrical and chemical
  • Electrical and mechanical
  • Mechanical and chemical
  • Only chemical

Answer: Electrical and chemical

4. Gaps in myelin sheath are called as __________

  • Synapse
  • Myeliniods
  • Myelinoids
  • Nodes of ranvier

Answer: Nodes of ranvier

5. A neuron is formed of 3 parts

  • True
  • False

Answer: False

6. Nissl’s granules are present in ____________

  • RBC
  • WBC
  • Nerve cells
  • Platelets

Answer: Nerve cells

7. Nodes of Ranvier are found in ________

  • Myelinated nerve fibers
  • Non myelinated nerve fibers
  • RBC
  • WBC

Answer: Myelinated nerve fibers

8. Myelin sheath is derived from ___________

  • Nerve cells
  • Schwann cells
  • Neuroglial cells
  • Microglia

Answer: Schwann cells

9. Which of the following are the parts of neurons?

  • Sympathetic and parasympathetic
  • Dendrite axon and cell body
  • Cortex medulla and sheath
  • Brain spinal cord and vertebral column

Answer: Dendrite axon and cell body

10. Which of the following is true regarding interneuron?

  • It has long dendrites and a long axon
  • It has long dendrites and a short axon
  • It has short dendrites and a long or short axon
  • It has short dendrites and a long axon

Answer: It has short dendrites and a long or short axon

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE