Control and Coordination MCQ with Answers Pdf

Check below the Control and Coordination MCQ with Answers Pdf for NEET, AIIMS and JIPMER. Control and Coordination MCQ with Answers Pdf were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Control and Coordination MCQ with Answers Pdf Download

1. The gap in the myelin sheath between adjacent Schwann cells is called ____

  • Soma
  • Dendrite
  • Node of Ranvier
  • None of these

Answer: Node of Ranvier

2. Synaptic vesicles discharge _________ at the neuromuscular junction.

  • Acetylcholine
  • Adrenaline
  • Estradiol
  • Testosterone

Answer: Acetylcholine

3. The area on the left hemisphere related to speech is

  • Amygdala
  • Broca’s Area
  • Occipital lobe
  • None of the above

Answer: Broca’s Area

4. When cocaine is used as a stimulant, it interferes with the CNS at the reuptake of the _____ at the synapses

  • Testosterone
  • Dopamine
  • Adrenaline
  • None of the above

Answer: Dopamine

5. Smooth muscles, cardiac muscles and organs are regulated by _______

  • Central nervous system
  • Parasympathetic nervous system
  • Sympathetic nervous system
  • Autonomic system

Answer: Autonomic system

6. Neurilemma cells are also called _______

  • Photoreceptors
  • Odontoblasts
  • Ganglions
  • Schwann Cells

Answer: Schwann Cells

7. Neurotransmitters, released by the presynaptic neurons bind to the receptors on the ____

  • Postsynaptic membrane
  • Cell body
  • Post synovial fluid
  • None of the above

Answer: Postsynaptic membrane

8. Wernicke’s area is generally associated with

  • Sight
  • Motor coordination
  • Written and spoken language
  • None of the above

Answer: Written and spoken language

9. Which of these compounds generates a feeling of well-being and inhibits the sensation of pain

  • Melatonin
  • Cortisol
  • Endorphin
  • Adrenaline

Answer: Endorphin

10. ________ is a hormone that plays a pivotal role in social bonding, sexual reproduction and childbirth.

  • Oxytocin
  • Melatonin
  • Adrenaline
  • None of the above

Answer: Oxytocin

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration 

Comments