MCQ Questions on Neural Control and Coordination

Check below the MCQ Questions on Neural Control and Coordination for NEET, AIIMS and JIPMER. MCQ Questions on Neural Control and Coordination were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

MCQ Questions on Neural Control and Coordination pdf Download

1. Which of the following is not involved in voluntary actions?

  • Math neuron
  • Relay neuron
  • Sensory neuron
  • Synapse

Answer: Sensory neuron

2. Nerve impulse is conducted toward the cell body through ___________

  • Motor neurons
  • Nerve fibers
  • Axon
  • Dendrons

Answer: Dendrons

3. Stimuli are also known as __________

  • Receptors
  • Nerve impulse
  • Biosensors
  • Detectors

Answer: Receptors

4. Blinking of an eye is an example of ___________

  • Spinal reflux
  • Cranial refluxes
  • Relay neurons
  • Spinal refluxes

Answer: Cranial refluxes

5. Autonomic nervous system affects ______

  • Reflex actions
  • Sensory organs
  • Visceral organs
  • None of the mentioned

Answer: Visceral organs

6. Which of the following is an example of the autonomic nervous system?

  • Peristalsis of intestine
  • Swallowing
  • Movement of eyes
  • Knee jerk

Answer: Peristalsis of intestine

7. Which of the following ganglia is not a collateral ganglion?

  • Celiac
  • Superior mesenteric
  • Inferior mesenteric
  • Cervical

Answer: Cervical

8. Catecholamine is derived from __________

  • Acetylcholine
  • Tyrosine
  • Tryptophan
  • Epinephrine

Answer: Tyrosine

9. The brain area that most directly controls the activity of the autonomic nervous system is the __________

  • Pituitary gland
  • Medulla oblongata
  • Cerebellum
  • Hypothalamus

Answer: Medulla oblongata

10. Targets of the autonomic nervous system include all of the following except __________

  • Cardiac muscle
  • Endocrine glands
  • Skeletal muscle
  • Exocrine glands

Answer: Skeletal muscle

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE