NEET Biology Neural Control and Coordination MCQs

Check below the NEET Biology Neural Control and Coordination MCQs for NEET, AIIMS and JIPMER. NEET Biology Neural Control and Coordination MCQs were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

NEET Biology Neural Control and Coordination MCQs pdf Download

1. Human hind brain comprises three parts, one of which is :

  • Spinal cord
  • Cerebellum
  • Hypothalamus
  • Myelin sheath and node of Ranivier

Answer: Corpus callosum

2. Integration of the visual, tactile and auditory inputs occurs in the

  • Midbrain
  • Limbic system
  • Corpus callosum
  • Medulla oblongata

Answer: Midbrain

3. The part of the brain where the centre for hunger and thirst located is

  • Cerebrum
  • Cerebellum
  • Hypothalamus
  • Medulla oblongata

Answer: Hypothalamus

4. Comprehension of spoken and written words takes place in the region of :

  • Association area
  • Motor area
  • Wernickes area
  • Brocas area

Answer: Wernickes area

5. All sensory path ways to the cerebral cortex synapse at the:

  • Pons
  • Thalamus
  • Cerebellum
  • Hypothalamus

Answer: Pons

6. The part of human hind brain that is responsible for hand- eye coordination is:

  • Thalamus
  • Cerebellum
  • Pons varolii
  • Medulla oblongata

Answer: Cerebellum

7. The nerve centres which control the body temperature and the urge for eating are contained in:

  • Pons
  • Thalamus
  • Cerebellum
  • Hypothalamus

Answer: Hypothalamus

8. Which function will be lost due to damage of occipital lobe?

  • Hearing
  • Speech
  • Vision
  • Memory

Answer: Vision

9. Signal nerves are usually

  • Mixed
  • Sensory
  • Afferent
  • Efferent

Answer: mixed

10. Which is the largest bone in middle ear?

  • Incus
  • Malleus
  • Stapes
  • Cochlea

Answer: Malleus

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE