Neural Control and Coordination MCQ and Answer

Check below the Neural Control and Coordination MCQ and Answer for NEET, AIIMS and JIPMER. Neural Control and Coordination MCQ and Answer were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Neural Control and Coordination MCQ and Answer pdf Download

1. Which of the following cranial nerve is present in rabbit but absent in frog?

  • Olfactory
  • Optic
  • Hypoglossal
  • Glossopharyngeal

Answer: Hypoglossal

2. Which of the following nerve is purely motor nerve?

  • Trigeminal
  • Vagus
  • Facial
  • Abducens

Answer: Abducens

3. Skeletal muscles are controlled by __________

  • Somatic nerves
  • Autonomic nerves
  • Parasympathetic nerves
  • Sympathetic nerves

Answer: Somatic nerves

4. The thin and convoluted outer layer of gray matter that covers the cerebral hemisphere is ________

  • Meninges
  • Thalamus
  • Medulla oblongata
  • Cerebral cortex

Answer: Cerebral cortex

5. Which part of the nervous system controls reflex actions?

  • Vermis
  • Pons
  • Spinal cord
  • Corpus callosum

Answer: Corpus callosum

6. The electrical potential difference between outside and inside of a nerve axon before excitation is known as ______________

  • Resting potential
  • Action potential
  • Spike potential
  • Reaction potential

Answer: Resting potential

7. Which set of ions are necessary for the nerve impulse conduction?

  • Sodium and potassium ions
  • Sodium and calcium ions
  • Calcium and potassium ions
  • Sodium and magnesium ions

Answer: Sodium and potassium ions

8. Reflex arc consists of ________

  • Motor nerve
  • Sensory nerve
  • Both motor and sensory nerve
  • Mixed nerve

Answer: Both motor and sensory nerve

9. Dorsal root of spinal nerves contains ________

  • Effectors neurons
  • Stimulators
  • Detector neurons
  • Receptor neurons

Answer: Receptor neurons

10. Reflex action is simplest form of response in _______

  • Simple animals
  • Higher animals
  • Smaller animals
  • Lowest animals

Answer: Lowest animals

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE