Neural Control and Coordination MCQ Pdf Download

Check below the Neural Control and Coordination MCQ Pdf Download for NEET, AIIMS and JIPMER. Neural Control and Coordination MCQ Pdf Download were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Neural Control and Coordination MCQ Pdf Download

1. The inner most layer of the human eye is

  • Choroid
  • Cornea
  • Sclera
  • Retina

Answer: Retina

2. Rods are sensitive to

  • Dim light
  • High intensity light
  • Colour perception
  • All of these

Answer: Dim light

3. The purplish red pigment rhodopsin contained in the rod type photoreceptor cells of the human eye is a derivative of

  • Vitamin A
  • Vitamin B12
  • Vitamin C
  • Vitamin D

Answer: Vitamin A

4. The part of internal ear responsible for hearing is

  • Cochlea
  • Utriculus
  • Sacculus
  • Semicircular canal

Answer: Cochlea

5. Which part of the human ear plays no role in hearing as such but is otherwise very much required?

  • Ear ossicles
  • Organ of corti
  • Eustachian tube
  • Vestibular apparatus

Answer: Vestibular apparatus

6. One of the functions of the Neuroglial cells is to protect and support _________

  • Nephrons
  • Myoid cells
  • Neurons
  • None of the above

Answer: Neurons

7. The abundant inhibitory neurotransmitter found in the CNS is ________

  • Gamma-glutamyltransferase
  • Gamma-linolenic acid
  • Gamma-Aminobutyric acid
  • None of the above

Answer: Gamma-Aminobutyric acid

8. There are ____ laminae present in the spinal cord’s grey matter

  • 2
  • 4
  • 6
  • 10

Answer: 4

9. The thalamus and the hypothalamus are located in the _________

  • Brain stem
  • Cerebrum
  • Cerebellum
  • Diencephalon

Answer: Diencephalon

10. One of the actions of the parasympathetic nervous system is

  • Inhibits peristalsis
  • Constriction of Pupils
  • Dilates Bronchioles
  • Sweat secretion

Answer: Constriction of Pupils

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration