Neural Control and Coordination NEET MCQ Pdf Download

Check below the Neural Control and Coordination NEET MCQ Pdf Download for NEET, AIIMS and JIPMER. Neural Control and Coordination NEET MCQ Pdf Download were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Neural Control and Coordination NEET MCQ Pdf Download

1. ________ is a quick response to the stimuli that passes the brain.

  • Reflex action
  • Voluntary action
  • Knee jerk
  • Receptors

Answer: Reflex action

2. The cerebellum is located between the cerebrum and the brain stem in the back of the head. It helps in __________

  • Breathing and controlling blood pressure
  • Balance and coordination
  • Voluntary movement
  • Speech and hearing

Answer: Balance and coordination

3. The outer covering of the brain is covered with __________

  • Axons
  • Nerve cells
  • Pons
  • Dendrites

Answer: Nerve cells

4. The brain stem is composed of _________

  • Brain buds and flowers
  • Spinal cord
  • Axon and vertebra
  • Medulla pons and middle brain tissue

Answer: Medulla pons and middle brain tissue

5. What connects two hemispheres of the brain?

  • Pons
  • Pia matter
  • Corpus callosum
  • Diencephalon

Answer: Corpus callosum

6. Fluid filled cavity in the brain is called as ___________

  • Matter
  • Cavity
  • Meninges
  • Ventricles

Answer: Ventricles

7. Which part of the brain controls higher mental activities like reasoning?

  • Temporal lobe
  • Frontal lobe
  • Medulla oblongata
  • Cerebellum

Answer: Frontal lobe

8. Which part of the brain controls emotion experiences?

  • Pia matter
  • Hypothalamus
  • Limbic system
  • Medulla oblongata

Answer: Limbic system

9. The midbrain is also called as __________

  • Medulla
  • Diencephalon
  • Mesencephalon
  • Hypothalamus

Answer: Mesencephalon

10. Mid brain is formed of ___________ parts.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Answer: 2

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE