Question Bank for Neural Control and Coordination MCQ

Check below the Question Bank for Neural Control and Coordination MCQ for NEET, AIIMS and JIPMER. Question Bank for Neural Control and Coordination MCQ were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Question Bank for Neural Control and Coordination MCQ pdf Download

1. Color perception in man is due to _______

  • Rhodopsin present in rod cells
  • Iodopsin present in cone cells
  • Rhodopsin present in cone cells
  • Iodopsin present in rod cells

Answer: Iodopsin present in cone cells

2. Organ of Corti helps in ________

  • Balancing
  • Hearing
  • Formation of wax
  • Maintaining equilibrium

Answer: Hearing

3. Which is thickened to form organ of Corti?

  • Basilar membrane
  • Reissner’s membrane
  • Tectorail membrane
  • Epithelial cells

Answer: Basilar membrane

4. A person goes to ophthalmologist. He has a problem of reading books because he is not able to contract his ________

  • Iris
  • Pupil
  • Ciliary muscles
  • Suspensory ligament

Answer: Ciliary muscles

5. Eustachian tube connects ________

  • Pharynx with middle ear
  • Middle ear with external ear
  • Middle ear with external ear
  • External ear with internal ear

Answer: Pharynx with middle ear

6. Which of the following animal produces high frequency sound?

  • Monkey
  • Bat
  • Butterfly
  • Squirrel

Answer: Bat

7. Aqueous and vitreous humours are divided by ________

  • Lens
  • Iris
  • Retina
  • Optic nerve

Answer: Lens

8. Organ of Ruffini is sensitive to __________

  • Cold
  • Heat
  • Pressure
  • Touch

Answer: Heat

9. Which of the following prevents internal reflection of light inside the eye?

  • Cornea
  • Sclera
  • Choroid
  • Retina

Answer: Choroid

10. In which of the following only cone cells are found?

  • Retina
  • Blind spot
  • Fossa ovalis
  • Fovea centralis

Answer: Fovea centralis

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE