Chemical Coordination and Integration Class 12 MCQ pdf

Chemical Coordination is the most essential part of us as well as other living organisms. That is why this part covers a vast weightage in NEET, AIIMS and JIPMER. Check below the Chemical Coordination and Integration Class 12 MCQ pdf for NEET, AIIMS and JIPMER. Neural Chemical Coordination and Integration Class 12 MCQ pdf were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Chemical Coordination and Integration Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Chemical Coordination and Integration Class 12 MCQ pdf Download

1. ACTH controls the secretion of

  • Insulin
  • Norepinephrine
  • Epinephrine
  • Glucocorticoids

Answer: Glucocorticoids

2. If ‘X’ is a hormone which controls the carbohydrate metabolism in the body and ‘Y’ is a hormone which controls the secretion of ‘X’, then ‘X’ and ‘Y’ are

  • insulin and somatotrophin
  • Aldosterone and growth hormone
  • Glucocorticoid and ACTH respectively
  • Glucocorticoid and GHRH

Answer: Glucocorticoid and ACTH respectively

3. In females. LH stimulates ________in the ovary to ________secrete .

  • Graafian follicle, lCSH respectively
  • Graahan follicle, prolactin respectively
  • Corpus luteum, FSH respectively
  • Corpus luteum, progesterone respectively

Answer: Corpus luteum, progesterone respectively

4. Graafian follicle gets converted into__________ after ovulation under the effect of __________

  • Corpus callosum, GnRH
  • Corpus luteum, LH
  • Corpus albicans, FSH
  • Ovarian follicle, prolactin

Answer: Corpus luteum, LH

5. Which of the following is incorrect w.r.t. neurohypophysis?

  • Neurohypophysis is also called pars nervosa
  • It synthesises two hormones, oxytocin and vasopressin
  • It receives neurohormonesdirectty from neurosecretory cells
  • It comprises 25% portion of pituitary gland

Answer: It synthesises two hormones, oxytocin and vasopressin

6. P is a small, round, reddish structure located on the dorsal side of forebrain. It contains a staik and releases a hormone Q which controls diurnal rhythm of the body. P and Q are

  • Hypothalamus, MSH respectively
  • Pineal gland, melanin respectiveiy
  • Pineal gland. melatonin respectively
  • Pituitary gland, MSH respectively

Answer: Pineal gland. melatonin respectively

7. A hormone which maintains BMR, regulates the metabolism of proteins and erythropoiesis is

  • Adrenaline
  • Thymine
  • Thyroxine
  • Thymosin

Answer: Thyroxine

8. Cretinism can be prevented or cured by the administration of

  • Renin
  • Aldosterone
  • Glucagon
  • Thyroxine

Answer: Thyroxine

9. A gland X is present over the surface of another gland Y, latter secretes a hormone that controls the metabolism of proteins. fats and carbohydrate. The X and Y are

  • Parathyroid and thyroid gland. respectively
  • Pituitary and hypothalamus, respectively
  • Adrenal gland and kidney. respectively
  • Thymus and heart, respectively

Answer: Parathyroid and thyroid gland. respectively

10. Ram has high level of calcium in his blood. Excess of which hormone can cause this effect?

  • Thyrocalcitonin
  • Growth hormone
  • Parathormone
  • lnsulin

Answer: Parathormone

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE