Chemical Coordination and Integration MCQ with Answers Pdf

Chemical Coordination is the most essential part of us as well as other living organisms. That is why this part covers a vast weightage in NEET, AIIMS and JIPMER. Check below the Chemical Coordination and Integration MCQ with Answers Pdf for NEET, AIIMS and JIPMER. Chemical Coordination and Integration MCQ with Answers Pdf were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Chemical Coordination and Integration Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Chemical Coordination and Integration MCQ with Answers Pdf Download

1. Insulin receptors are ___________

  • Extrinsic protein
  • Intrinsic protein
  • G protein
  • Trimeric protein

Answer: Extrinsic protein

2. What do endocrine cells of the pancreas secrete?

  • Omega growth hormone
  • Beta somatostatin
  • Delta insulin
  • Alpha glucagon

Answer: Alpha glucagon

3. Where does synthesis of insulin begin?

  • rRER
  • sRER
  • Nucleolus
  • Mitochondria

Answer: Nucleolus

4. How many intermolecular and interamolecular disulfide bond is present in insulin?

  • 1 Intermolecular, 2 intramolecular
  • 2 Intermolecular, 2 intramolecular
  • 2 Intermolecular, 1 intramolecular
  • 1 Intermolecular, 3 intramolecular

Answer: 2 Intermolecular, 1 intramolecular

5. Which of the following order is correct?

  • Insulin > Proinsulin > Preproinsulin
  • Preproinsulin > Insulin > Proinsulin
  • Proinsulin > Preproinsulin > Insulin
  • Preproinsulin > Proinsulin > Insulin

Answer: Preproinsulin > Proinsulin > Insulin

6. What is the beta subunit of the insulin receptor?

  • Protein kinase
  • Tyrosine kinase
  • Tryptophan kinase
  • Taurine kinase

Answer: Tyrosine kinase

7. What do delta cells secrete?

  • Cortisol
  • Glucose
  • Pancreatic enzyme
  • Somatostatin

Answer: Somatostatin

8. What is the function of GLUT 4?

  • Glucose transport
  • Glycogen transport
  • Insulin transport
  • Glucagon transport

Answer: Glucose transport

9. Hyperglycemia is a condition of high blood glucose.

  • True
  • False

Answer: True

10. _________are responsible for chemical coordination.

  • Neurons
  • Nephrons
  • Hormones
  • Enzymes

Answer: Hormones

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE

Solved 1000+ Chapter wise Multiple Choice Questions for NEET

Class 11 Biology Questions and AnswersClass 12 Biology Questions and Answers
Chapter 1: The Living WorldChapter 1: Reproduction in Organisms
Chapter 2: Biological ClassificationChapter 2: Sexual Reproduction in Flowering Plants
Chapter 3: Plant KingdomChapter 3: Human Reproduction
Chapter 4: Animal KingdomChapter 4: Reproductive Health
Chapter 5: Morphology of Flowering PlantsChapter 5: Principles of Inheritance and Variation
Chapter 6: Anatomy of Flowering PlantsChapter 6: Molecular Basis of Inheritance
Chapter 7: Structural Organisation in AnimalsChapter 7: Evolution
Chapter 8: Cell The Unit of LifeChapter 8: Human Health and Disease
Chapter 9: BiomoleculesChapter 9: Strategies for Enhancement in Food Production
Chapter 10: Cell Cycle and Cell DivisionChapter 10: Microbes in Human Welfare
Chapter 11: Transport in PlantsChapter 11: Biotechnology:Principles And Processes
Chapter 12: Mineral NutritionChapter 12: Biotechnology and its Applications
Chapter 13: Photosynthesis in Higher PlantsChapter 13: Organisms and Populations
Chapter 14: Respiration in PlantsChapter 14: Ecosystem
Chapter 15: Plant Growth and DevelopmentChapter 15: Biodiversity and Conservation
Chapter 16: Digestion and AbsorptionChapter 16: Environmental Issues
Chapter 17: Breathing and Exchange of Gases 
Chapter 18: Body Fluids and Circulation 
Chapter 19: Excretory Products and their Elimination 
Chapter 20: Locomotion and Movement 
Chapter 21: Neural Control and Coordination 
Chapter 22: Chemical Coordination and Integration 

Comments