Chemical Coordination and Integration NEET MCQ Pdf Download

Chemical Coordination is the most essential part of us as well as other living organisms. That is why this part covers a vast weightage in NEET, AIIMS and JIPMER. Check below the Chemical Coordination and Integration NEET MCQ Pdf Download for NEET, AIIMS and JIPMER. Chemical Coordination and Integration NEET MCQ Pdf Download were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Chemical Coordination and Integration Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Chemical Coordination and Integration NEET MCQ Pdf Download

1. The secretin promotes the release of

  • HCl and sodium carbonate ions
  • HCl and bicarbonate ions in gastric juice
  • Water and bicarbonate ions in pancreatic juice
  • None of these

Answer: Water and bicarbonate ions in pancreatic juice

2. CCK is secreted by

  • Duodenum
  • Pyloric part of stomach
  • Caecum
  • Rectum

Answer: Duodenum

3. Progesterone and estradiol are

  • Peptide hormones
  • Amino acid derivatives
  • Iodothyronines
  • Steroid hormones

Answer: Broca’s Area

4. Which of the following forms a hormone receptor complex on the cell membrane?

  • Cortisol
  • Testosterone
  • Insulin
  • Progesterone

Answer: Insulin

5. Which of the following can be included under heterocrine glands?

  • Thyroid and parathyroid
  • Pineal gland
  • Gonads and pancreas
  • Thymus

Answer: Gonads and pancreas

6. Regulating hormones from hypothalamus reach Adeno-hypophysis through

  • Neuron
  • Neuroendocrine cells
  • Portal blood vessel
  • Diffusion

Answer: Portal blood vessel

7. The anterior pituitary hormone that does not Stimulate another endocrine gland is

  • Somatotrophin
  • Thyrotrophin
  • Gonadotrophin
  • Adrenocorticotrophin

Answer: Somatotrophin

8. Luteinising hormone (LH) in female

  • Helps in the appearance of secondary sexual characters
  • Stimulates ovary to secrete oestradiol
  • Helps in release of the ovum from the ovary
  • Controls the blood pressure

Answer: Helps in release of the ovum from the ovary

9. On surgical removal of pituitary gland there is fall in levels of glucocorticoids and sex corticoids. This is due to

  • Oxytocin is no longer available from pituitary
  • Atrophy of adrenal medulla
  • Atrophy of adrenal cortex
  • LTH from pituitary is no longer available

Answer: Atrophy of adrenal cortex

10. Which pituitary hormone is responsible for enhancing the arterial blood pressure by causing narrowing of arterioles?

  • ACTH
  • ADH
  • Somatotropin
  • None of the above

Answer: ADH

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE