Chemical Coordination and Integration NEET Questions Pdf Download

Chemical Coordination is the most essential part of us as well as other living organisms. That is why this part covers a vast weightage in NEET, AIIMS and JIPMER. Check below the Chemical Coordination and Integration NEET Questions Pdf Download for NEET, AIIMS and JIPMER. Chemical Coordination and Integration NEET Questions Pdf Download were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Chemical Coordination and Integration Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

Chemical Coordination and Integration NEET Questions Pdf Download

1. Neural coordination is

  • Fast and long lived
  • Fast and short lived
  • Slow and long lived
  • Slow and short lived

Answer: Fast and short lived

2. The ductless glands

  • Produce non-nutrient intercellular messengers
  • Found only in non chordates
  • Are absent in human body
  • Are called exocrine glands

Answer: Produce non-nutrient intercellular messengers

3. Which of the following is an incorrect statement?

  • Hormones are required in trace amounts
  • Hormones are intra-cellular messengers
  • Hormones are secreted by endocrine glandular cells
  • Hormones are secreted in response to a particular stimulus

Answer: Hormones are intra-cellular messengers

4. Which of the following glands are present in the brain?

  • Parathyroid gland and thyroid gland
  • Pituitary gland and thymus
  • Hypophysis and pineal gland
  • Pineal gland and thymus

Answer: Hypophysis and pineal gland

5. The two glands located in the neck region are

  • Thyroid gland and parathyroid gland
  • Pituitary gland and pineal gland
  • Adrenal gland and thymus
  • Pineal gland and thyroid gland

Answer: Thyroid gland and parathyroid gland

6. Hypothalamus forms an important link between

  • Digestive system and nervous system
  • Nervous system and respiratory system
  • Nervous system and endocrine system
  • lntegumentary system and reproductive system

Answer: Nervous system and endocrine system

7. The neurosecretory cells of hypothalamus which produce hormones are called

  • Nephrons
  • Nuclei
  • Granular cells
  • Globular cells

Answer: Nuclei

8. Hypothalemic hormones directly regulate the synthesis and secretion of

  • Thyroid hormones
  • Pituitary hormones
  • Adrenal hormones
  • Parathomione

Answer: Pituitary hormones

9. Somatostatin inhibits the release of

  • Prolactin
  • Melanin
  • Thymosin
  • Growth hormone

Answer: Dendrite axon and cell body

10. GnRH stimulates_________ to release__________ .

  • Hypothalamus. gonadotropins
  • Pituitary gland. gonadotropins
  • Pituitary gland. growth hormone
  • Hypothalamus. growth hormone

Answer: Pituitary gland. gonadotropins

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE