Acids Bases and Salts Questions and Answers with FREE PDF Download

Acids Bases and Salts Questions and Answers with FREE PDF Download

1. Which of the following substance will not give carbon dioxide on treatment with dilute acid?

  • Marble
  • Limestone
  • Baking soda
  • Lime

Answer: Lime

2. Which one of the following can be used as an acid–base indicator by a visually impared student?

  • Litmus
  • Turmeric
  • Vanilla essence
  • Petunia leaves

Answer: Vanilla essence

3. The pH of the gastric juices released during digestion is

  • less than 7
  • more than 7
  • equal to 7
  • None of the above

Answer: less than 7

4. To protect tooth decay we are advised to brush our teeth regularly. The nature of the tooth paste commonly used is

  • acidic
  • neutral
  • basic
  • None of the above

Answer: basic

5. One of the constituents of baking powder is sodium hydrogencarbonate, the other constituent is

  • hydrochloric acid
  • tartaric acid
  • acetic acid
  • All the above

Answer: tartaric acid

6. What happens to the smell of vanilla or onion in the presence of Acids?

  • Smell increases
  • Smell vanishes
  • No change
  • A small increase in smell

Answer: A small increase in smell

7. 10 mL of a solution of NaOH is found to be completely neutralised by 8 mL of a given solution of HCl. If we take 20 mL of the same solution of NaOH, the amount HCl solution (the same solution as before) required to neutralise it will be

  • 4 mL
  • 8 mL
  • 12 mL
  • 16 mL

Answer: 16 mL

8. A solution turns red litmus blue, its pH is likely to be

  • 1
  • 4
  • 5
  • 10

Answer: 10

9. Which sodium compound is used for softening hard water?

  • Na2CO3
  • NaHCO3
  • NaCl
  • All of the above

Answer: Na2CO3

10. The common name of CaOCl2 is

  • Bleaching powder
  • Common Salt
  • Plaster of Paris
  • Gypsum

Answer: Bleaching powder

11. Which is known as carbolic acid?

  • Phenol
  • Ethanol
  • Acetic acid
  • Oxalic acid

Answer: Phenol

12. Name an element which is common to all acids?

  • Sulphur
  • Chlorine
  • Nitrogen
  • Hydrogen

Answer: Hydrogen

13. On a pH scale, we can measure pH from

  • 0-7
  • 7-14
  • 0-14
  • None of the above

Answer: 0-14

14. What happens when an acid reacts with metal oxide?

  • Salt and water is formed
  • Metal hydride is formed
  • Oxyacid will be formed
  • None of the above

Answer: Salt and water is formed

15. Which statement is correct regarding acids? I. Acid is a molecule which donates a proton or accepts electron pair in reactions. II. Acid increases the concentration of hydrogen atoms or hydronium atoms in water. III. Acids have a pH value of less than 7. IV. The acid in the stomach helps in the digestion of food.

  • Only I
  • Both II and IV
  • I, III and IV
  • All the above

Answer: All the above

16. Which of the following is a battery acid?

  • Sulphuric acid diluted with water
  • Carboxylic acid mixed with water
  • Concentrated hydrochloric acid
  • Concentrated sulphuric acid

Answer: Sulphuric acid diluted with water

17. Red litmus paper turns into which colour in basic/alkaline conditions?

  • Violet colour
  • Red colour
  • Blue colour
  • No change

Answer: Blue colour

18. Which acid is present in sour milk?

  • Ascorbic acid
  • Ethanoic acid
  • Tartaric acid
  • Lactic acid

Answer: Lactic acid

19. Which of the following is present in Bee sting?

  • Tartaric acid
  • Methanoic acid
  • Citric acid
  • All of the above

Answer: Methanoic acid

20. Which of the following is true about Alkalis?

  • Bases which are soluble in water are called alkalis
  • Bases which are soluble in acids are called alkalis
  • Bases which are soluble in other bases are called alkalis
  • Bases which are harsh to touch, sour in taste are called alkalis

Answer: Bases which are soluble in water are called alkalis

21. NaCl (common salt) which we use in food is

  • Neutral
  • Acidic
  • Basic
  • All of the above

Answer: Neutral

22. The chemical formula of Gypsum is

  • CaSO4.2H2O
  • CuSO4.5H2O
  • CoCl4.6H2O
  • SnCl2.2H2O

Answer: CaSO4.2H2O

23. The water of crystallisation is the fixed number of

  • water molecules present in one formula unit of a salt
  • sodium molecules present in one mass unit of a salt
  • water molecules present in one mass unit of a salt
  • sodium molecules present in one formula unit of a salt

Answer: water molecules present in one formula unit of a salt

24. Why is calcium sulphate hemihydrates called Plaster of Paris?

  • Because it is found only in Paris
  • Because of its colour which is quite similar to that of Paris
  • Because of its large deposits in the Paris
  • Because its first usage began in Paris

Answer: Because of its large deposits in the Paris

25. Name the substance which on treatment with chlorine yields bleaching powder.

  • Calcium hydroxide
  • Calcium carbonate
  • Calcium oxide
  • Calcium chloride

Answer: Calcium hydroxide

26. A solution reacts with crushed egg-shells to give a gas that turns lime-water milky. The solution contains

  • NaCl
  • HCl
  • LiCl
  • KCl

Answer: HCl

27. Which one of the following types of medicines are used for treating indigestion?

  • Antibiotic
  • Analgesic
  • Antacid
  • Antiseptic

Answer: Antacid

28. In the presence of normal acids, Phenolphthalein colour remains

  • Pink
  • Colourless
  • Orange
  • None of the above

Answer: Colourless

29. Ant sting produces

  • Acetic acid
  • Methanoic acid
  • Oxalic acid
  • Butanoic acid

Answer: Methanoic acid

30. Which of the following is acidic in nature?

  • Lime juice
  • Human blood
  • Lime water
  • Antacid

Answer: Lime juice

31. Which of the following is usually taken to counter constipation?

  • Hydrochloric acid
  • Milk of magnesia
  • Ascorbic acid
  • None of the above

Answer: Milk of magnesia

32. Tooth enamel is made up of which of the following?

  • Potassium carbonate
  • Calcium carbonate
  • Calcium phosphate
  • None of the above

Answer: Calcium phosphate

33. A metal compound reacts with dilute hydrochloric acid to produce effervescence. The gas evolved extinguishes a burning candle. If one of the compounds formed is calcium chloride. Then, what’s the name of the metal compound?

  • Calcium carbonate
  • Calcium chloride
  • Calcium hydroxide
  • None of the above

Answer: Calcium carbonate

34. While mixing a strong concentrated acid/base, we must take care of which of the following? 1. The acid/base must always be added slowly to water rather than the other way around. 2. We must stir the solution slowly and constantly. 3. Protective goggles, gloves, and a lab coat should be worn. 4. The water must always be added to the acid/base rather than the other way around.

  • Only 1 and 3 are correct
  • Only 1, 2 and 3 are correct
  • Only 2, 3 and 4 are correct
  • None of the above

Answer: Only 1, 2 and 3 are correct

35. Which gas is usually liberated when an acid reacts with a metal?

  • Hydrogen
  • Oxygen
  • Nitrogen
  • All the above

Answer: Hydrogen

36. Copper chloride is a light brown solid, which slowly absorbs moisture to form a

  • Orange dihydrate
  • Red dihydrate
  • Blue-green dihydrate
  • Blue dihydrate

Answer: Blue-green dihydrate

37. Hydrogen burns with a pop sound in the presence of

  • Nitrogen
  • Oxygen
  • Sulphur dioxide
  • Argon

Answer: Oxygen

38. Metal oxides are also called

  • Basic oxides
  • Acidic Oxides
  • Neutral Oxides
  • None of the above

Answer: Basic oxides

39. Which of the following do not conduct electricity?

1. Ethyl alcohol 2. Glucose 3. Water

  • Only 1
  • Only 3
  • Both 1 and 2
  • All 1, 2 and 3

Answer: All 1, 2 and 3

40. Common salt besides being used in kitchen can also be used as the raw material for making i. soda ii. bleaching powder iii. baking soda iv. slaked lime

  • (i) and (ii)
  • (i), (ii) and (iv)
  • (i) and (iii)
  • (i), (iii) and (iv)

Answer: (i) and (iii)

41. The chemical formula of Plaster of Paris is

  • CaSO4.2H2O
  • CuSO4.5H2O
  • CaSO4.1/2H2O
  • All of the above

Answer: CaSO4.1/2H2O

42. Large crystals of raw salt from the deposits of solid salts are of which colour, in general?

  • Black
  • Brown
  • White
  • Green

Answer: Brown

43. Salts of a strong acid and weak base are

  • Neutral
  • Acidic
  • Basic
  • Both B and C

Answer: Acidic

44. The hardest substance in the human body is

  • Tooth Enamel
  • Femur
  • Temporal bone
  • None of the above

Answer: Tooth Enamel

45. Why does dry HCl gas not change the colour of the dry litmus paper?

  • Because dry litmus paper is not an indicator
  • Because HCl gas is a weak acid, we must use a strong acid
  • Because dry HCl gas does not ionize to produce H+ ions
  • None of the above

Answer: Because dry HCl gas does not ionize to produce H+ ions

46. Dilution is the process of

  • Mixing acid with water
  • Mixing strong acid with a strong base
  • Mixing acid or base with water
  • Mixing strong acid with a weak base

Answer: HClMixing acid or base with water

47. What are Olfactory Indicators?

  • Substances whose colour changes in acidic or basic media
  • A pH indicator made of a solution of several compounds
  • A man-made chemical substance that can be used as acid-base indicators
  • Substances whose odour changes in acidic or basic media

Answer: Substances whose odour changes in acidic or basic media

48. Blue litmus paper turns into which colour in basic conditions?

  • Violet colour
  • Red colour
  • Blue colour
  • No change

Answer: No change

49. Which of the following is the milk of magnesia?

  • Ammonium hydroxide (NH4OH)
  • Sodium hydroxide (NaOH)
  • Magnesium hydroxide (Mg(OH)2)
  • Potassium hydroxide (KOH)

Answer: Magnesium hydroxide (Mg(OH)2)

50. When acids are dissolved in water they produce ions which help in conducting the electricity. This process is known as

  • Galvanization
  • Vulcanisation
  • Dissociation
  • None of the above

Answer: Dissociation

Related Questions Click Here

I hope these Acids Bases and Salts Solved Questions are helpful to you.

People Also Search for: acids bases and salts question bank; acids bases and salts questions and answers; acids bases and salts question bank pdf; acids bases and salts questions and answers pdf ; acids bases and salts questions; acids bases and salts questions and answers for class 7; acids bases and salts questions and answers pdf igcse; acids bases and salts questions igcse; acids bases and salts question bank; acids bases and salts questions and answers; acids bases and salts question bank pdf; acids bases and salts questions and answers pdf; acids bases and salts questions; acids bases and salts questions and answers for class 7; acids bases and salts questions and answers pdf igcse; acids bases and salts questions igcse; acids bases and salts question bank; acids bases and salts question bank pdf; acids bases and salts question answer; question and answers on acids bases and salts; acids bases and salts questions class 10; acid bases and salts question answer; acid bases and salts questions; acid bases and salt question answer.

Comments