AIIMS NEET Chemical Coordination and Integration MCQ

Chemical Coordination is the most essential part of us as well as other living organisms. That is why this part covers a vast weightage in NEET, AIIMS and JIPMER. Check below the AIIMS NEET Chemical Coordination and Integration MCQ for NEET, AIIMS and JIPMER. AIIMS NEET Chemical Coordination and Integration MCQ were prepared based on the latest exam pattern. We LiveMCQs team provided Chemical Coordination and Integration Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help the aspirant understand the concept very well.

AIIMS NEET Chemical Coordination and Integration MCQ pdf Download

1. Adrenaline hormone increases ________

  • Blood pressure
  • Blood glucose level
  • Arteriosclerosis
  • Oxygen uptake

Answer: Blood pressure

2. ADH deficiency shows ________

  • Polydipsia
  • Polyuria
  • Glycosuria
  • Polydipsia and Polyuria

Answer: Polydipsia and Polyuria

3. The adrenal gland is located ________

  • In the peritoneal cavity
  • On the kidneys
  • Lateral to the liver
  • In the abdominal cavity

Answer: On the kidneys

4. What is the name of the cells producing the hormone in adrenal medulla?

  • F cells
  • Chief cells
  • Principal cells
  • Chromaffin cells

Answer: Cerebral cortex

5. Which is not the function of cortisol?

  • Increases glucose uptake by muscles
  • Convert amino acids to glucose
  • Converts fat to fatty acids
  • Increases blood sugar level in response to stress

Answer: Increases glucose uptake by muscles

6. Low level of adrenal cortex hormones results in ________

  • Addison diseases
  • Goiters
  • Tetany
  • Cushing syndrome

Answer: Addison diseases

7. Adrenal gland consists of ________

  • ACTH and BCTH
  • Inner and outer layer of kidney
  • Inner medulla and outer cortex
  • Lower adrenal and upper adrenal

Answer: Inner and outer layer of kidney

8. The adrenal ___________ secretes small amount of both sex hormones.

  • Medulla
  • Cortex
  • Accessory gland
  • Cells

Answer: Cortex

9. ACTH controls the secretion of ________

  • Cortisol
  • Aldosterone
  • Epinephrine
  • Testosterone

Answer: Cortisol

10. Low level of adrenal cortex hormones result in ________

  • Goitre
  • Diabetes
  • Addison disease
  • Cushing syndrome

Answer: Addison disease

Prepare for NEET & AIIMS Click Here

Read & Download Class 11 Biology for FREE